EFT ücretlerine fren!

Vatandaşı isyan ettiren Elektronik Fon Transferi (EFT) ve havale ücretlerinde 300 lirayı bulan tarife son buluyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
EFT ücretlerine fren!

Bankacılık Düzenlemeve Denetleme Kurumu(BDDK) bankalara göre 30liradan başlayıp 300 lirayakadar çıkan EFT ücretlerinimercek altına aldı.BDDK, Türkiye BankalarBirliği ile birlikte EFT ücretlerininmaliyeti ve alınantutarlara ilişkin çalışmabaşlattı. Kurum, bu konudakibaşıboşluğu giderecekbir düzenleme yapacak.Kurallara uymayan bankalarason 1.5 yılda yaklaşık 5milyar liranın üzerinde idaripara cezası kesilirken, aynısuçu işleyenlere de tavandanceza veriliyor.

SÜRPRİZ ÜCRETLER VAR

Her türlü hizmet, ücretve ürün için tüketici onayınınalınması zorunluluğugetirilirken, kredi kullananvatandaşlar sürpriz ücretlerlekarşılaşmaya devam ediyor.Tüketici Kanunu'nagöre sözleşme dışında herhangibir hizmet kalemi adıaltında ek bedel talep edilmemesigerekiyor.BDDK ve GümrükBakanlığı'na ise bankalarınusulsüz uygulamalarınayönelik şikayetyağıyor. Gelenşikayetler içinde iseEFT ve havale ücretleribaşı çekiyor.

30 İLA 300 TL ARASINDA

Mevcut uygulamadaözel bankalar EFT işlemiiçin 30 ila 300 TL arasındadeğişen komisyon alıyor.İsme gelen EFT, kasadannakit çekildiğinde de 40 TLücret isteniyor. Kamu bankalarıda bin lira altı EFTiçin yaklaşık 20, üstü içinise 25 lira masraf talebindebulunuyor.

AŞAĞI ÇEKİLECEK

İnternet şubesinden yapılan EFT ücretlerinde de özel bankalar 3, kamu bankaları da 1 lira istiyor. Hesaptan isme yapılan havaleye 30 lira, hesaptan hesaba yapılandan da 20 lira alınıyor. Yapılan düzenlemelerle vatandaşı isyan ettiren EFT ücretleri aşağı çekilecek. Para aktarımında masrafların aşağı çekilmesiyle birlikte asker oğluna, üniversitedeki çoğuna para gönderen vatandaşın yükü da hafifleyecek.

PARA KESMEYE BAHANE ÇOK

TüketiciKanunu'na muhalefet eden bankaların hukuksuz işlemlerine karşı yeni tedbirler alınacak. Hakem heyetlerine gelen 6 milyon başvurunun yaklaşık 5 milyonunu bankalara yönelik şikayetler oluşturdu. Kredi koşulları, kredi kartı aidatları, kefalet sistemi, faiz tahakkuku gibi konularda gelen şikayetler şube bazında da incelemeye alınıyor. Yeni dönemde, bankaların kredilerde açıkladığı tüketici faiz oranı ile uyguladığı faiz arasında tam bir netlik olması için yeni bir düzenleme yapılacak.

HAZAL ATEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber