YTB'den yurt dışındaki Türk öğrencilere Türkiye'de staj imkanı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, yurt dışında yaşayan Türk öğrencilerin, Türkiye'deki kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarındaki iş alanlarını daha yakından tanımaları ve Türkiye ile olan bağlarının güçlendirilmesi için YTB Türkiye Stajları programını başlattıklarını açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YTB'den yurt dışındaki Türk öğrencilere Türkiye'de staj imkanı

YTB Gençlik Çalışmaları kapsamında başlatılan YTB Türkiye Stajları programını AA muhabirine değerlendiren Bülbül, "Bizim görevimiz, vatandaşlarımız yurt dışında kaldıkları takdirde onları hayatın her alanında güçlendirmek, sahiplenmek, Türkiye'nin yanlarında olduğunu hissettirmek ve bu çerçevede onları daha etkin yerlere getirmektir." diye konuştu.

Yurt dışına yaptığı ziyaretlerde en çok karşılaştığı soruların başında beyin göçü konusunun geldiğini vurgulayan Bülbül, staj programının, yurt dışında yaşayan Türk öğrencilerin, Türkiye'deki kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarındaki iş alanlarını daha yakından tanımalarını; Türkiye ile olan bağlarının güçlendirilmesini ve Türkçe bilgilerinin artırılmasını hedeflediğini belirtti.

Program başlatılmadan önce Türkiye'deki ilgili kamu kurum ve düşünce kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Bülbül, eş zamanlı olarak öğrencilerin temel ihtiyaçlarını belirlemek için yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarına göre YTB Türkiye stajlarını başlatma kararını aldıklarını ifade etti.

Bülbül, 14 Mayıs'da sona erecek staj başvurularının YTB'nin resmi internet sitesinde halen devam ettiğini, adayların staj için diledikleri kamu kurum ve kuruluşunu tercih edebileceklerini söyledi.

Değerlendirme sonucunda 150 adayın, temmuz - eylül arasında 1 ay staj yapmak üzere tercih ettiği bir kamu kurumu veya araştırma merkezine yerleştirileceğini kaydeden Bülbül, şöyle devam etti:

"Yurt dışını çok iyi bilen, dil bilen pek çok konularda yetenekli insanımız, gencimiz var. Dolayısıyla aslında bir staj olmasının ötesinde bu, karşılıklı bir bilgi paylaşımı ve karşılıklı kapasite öğrenim sürecidir. Aynı zamanda kamu kurumlarımız, özel kurumlarımız ve düşünce kuruluşlarımız yurt dışında ne tür bir birikim var, bunları yakından öğrenmiş olacaklar. Programın her iki tarafa da çok olumlu katkı vereceğini tahmin ediyorum."

- "Staj masraflarını YTB karşılayacak"

Staj yapacak öğrencilerin konaklama dahil bütün masraflarının YTB tarafından karşılanacağını vurgulayan Bülbül, kurum olarak staj yapacak öğrencilere yönelik kültürel, sosyal ve eğitim alanında farklı programlar gerçekleştireceklerini belirtti.

Bülbül, yurt dışında yaşayan Türk öğrencilere yönelik bu büyüklükte bir staj programının daha önce yapılmadığına dikkati çekerek, söz konusu uygulamanın daha da genişletilerek önümüzdeki yıllarda da süreceğini ifade etti.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye gelmelerine yönelik bir öncelikleri olmadığını belirten Bülbül, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız eğer orada kalmak isterlerse kalabilirler ama Türkiye'ye gelmek isterlerse tabii ki bu onların en doğal tercihleri ve hakları. Bizim görevimiz, vatandaşlarımız yurt dışında kaldıkları takdirde onları hayatın her alanında güçlendirmek, onları sahiplenmek, Türkiye'nin yanlarında olduğunu hissettirmek ve bu çerçevede onları daha etkin yerlere getirmektir."

- YTB Gençlik Çalışmaları

YTB'nin Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı, Yurtdışı Genç Liderler Programı, Diaspora Bursları, Gençlik Kampları, Türkiye Stajları ve Katkı Payı Ödemeleri olmak üzere altı ana başlık altında "YTB Gençlik Çalışmaları" adını verdikleri faaliyetler yürüttüğünün altını çizen Bülbül, bütün programlara ayrım gözetmeksizin tüm başvuruları kabul ettiklerini söyledi.

Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri programını sivil toplum örgütleri üzerinden gerçekleştirdiklerini belirten Bülbül, şöyle devam etti:

"Bu konuda olabildiğince geniş davranıyoruz. Kimsenin dinine, diline, görüşüne, ideolojisine bakmaksızın, Türkiye ile ilişkilerini sürdürmek isteyen bütün kurum ve kuruluşlara bu gençlik köprüleri açık. Niye böyle bakıyoruz? Çünkü yurt dışındaki STK'lar oradaki vatandaşlarımızı, gençlerimizi tutan en temel unsurlar. O STK'dan koptuğu zaman bir gencimiz aslında Türkiye'den kopmuş oluyor. Örneğin orada bir Alevi derneğinden ya da cemevinden kopan bir gencimiz, aslında Türkiye ile tek bağlantısı olan STK'dan da kopmuş oluyor. Gençlerimizin Türkiye ile kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler içerisinde olmasını son derece önemsiyoruz."

Geçen yıl 5 bin gencin söz konusu programdan faydalandığını söyleyen Bülbül, yurt dışında herhangi bir STK'ya bağlı olmadan, gençlerin bütün programlara kurumun internet sitesi üzerinden doğrudan başvurabileceğini belirtti.

Gençlik Kampları programı için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliği yaptıklarını, Diaspora Bursları için çalışmaların devam ettiğini ve yıl sonunda bursa ilişkin ilanların verileceğini bildiren Bülbül, yurt dışından gelip Türkiye'de eğitimini devam ettiren 3 bin 200 gencin de üniversite harçlarının YTB tarafından karşılandığını kaydetti.

YTB Türkiye Stajları programına yurt dışında lisans ve yüksek lisans öğrenimine devam edenler veya en geç 2015'te lisans programından mezun olanlar, orta öğrenimini yurt dışında tamamlamış olanlar ve son başvuru tarihi itibariyle 18-26 yaş aralığında olanlar başvurabilecek.

Kurumun Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı ile yurt dışında yaşayan Türk gençler ile soydaş ve akraba topluluklara mensup gençlerin Türkiye ile bağlarını güçlendirmeleri, kültürel değerleri tanımaları ve tarihi mekanları görmeleri hedefleniyor.

Yurtdışı Genç Liderler Programıyla da, yurt dışında yeni nesil gençlerin sosyal, kültürel ve mesleki yönden iyi yetişmeleri, yaşadıkları toplumlarda daha aktif olarak toplumlar arası ilişkilerin güçlendirilmesine katkı yapmaları planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber