Yeni pasaportlar 1 Haziran'dan itibaren verilecek

AB Komisyonu'nun aldığı vize muafiyeti için tavsiye kararının ardından Bakan Çavuşoğlu, 1 Haziran'dan itibaren yeni pasaportların verilmesine başlanacağını açıkladı. Buna göre pasaportlarının süresi hala devam eden vatandaşlar yenileme yaparken harç ücreti ödemeyecek, sadece cüzdan bedeli ödeyecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni pasaportlar 1 Haziran'dan itibaren verilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı makamında ziyaret etti.

Görüşmede basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararına ilişkin bir soru üzerine, AB ile Türkiye'nin 18 Mart'ta yeni bir anlaşmaya imza attığını hatırlatarak anlaşma çerçevesinde vize serbestisinin haziran sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

Vize serbestisi anlaşmasının geri kabul anlaşmasıyla uygulanacağını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken kriterler vardı. Bu kriterleri yerine getirmek için de Türkiye gerekli çabaları sarf etti. Meclis'ten yasalarımız geçti ve atılması gereken teknik adımları da attık. 72 kriterin biz hepsini gerçekleştirmek için çaba sarf ettik. Bazı konularda AB'nin farklı görüşleri olabilir. Bizim samimiyetimiz konusunda kimsenin şüphesinin olmaması lazım. Biz inandığımız bir şey yaparız. Zorla baskıyla da hiçbir şey yapmayız. Anlaşma yaptığımız zaman da yükümlülüklerini yerine getiririz. Şu anda geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa ülkelerine, Schengen vizesi bölgesine vizesiz seyahati hak ediyor. Biz de zaten pasaport dahil gerekli teknik düzenlemeleri tamamlamak üzereyiz. Ufak tefek eksiklikler varsa bu önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kararlılığıyla giderilebilir. Türkiye sözünde duran bir ülkedir. AB'nin de sözünde durması lazım. Ahde vefa çok önemli."

Türk vatandaşlarının, AB'nin KKTC de dahil aldığı bazı kararların uygulanmamasından kaynaklanan yıllara dayalı şüpheci bir yaklaşımının olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama son yaptığımız anlaşma son derece nettir. AB sözünde durarak Türkiye'deki vatandaşlarımızın şüpheyle yaklaşımını da ortadan kaldırabilir. O güven tekrar tazelenebilir. Umarım tüm kararlar ve süreç olumlu yönde devam eder." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, vize konusunda şartlı kabul gelmesi durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağı yöndeki bir soru üzerine, dış politikada varsayımlar üzerine konuşmanın doğru olmayacağını söyledi.

- "DAEŞ'in bir an evvel bu bölgeden temizlenmesi lazım"

Çavuşoğlu, Suriye'de yaşanan olayların Kilis'e yansımasıyla ilgili bir soruya da "Maalesef DAEŞ'in elinde 30 kilometre uzaklıktan Türkiye'ye ulaşacak havanlar var. Bakıyorsunuz Rusya üretimi silahlar da var. Amerika üretimi silahlar da var. DAEŞ'in eline bunlar nasıl geçti, bu da ayrı bir soru. Ayrıca 65 ülke DAEŞ'i Suriye'den, Irak'tan temizlemek için bir araya geldik. Yaklaşık iki yıldır toplanıyoruz. Koalisyonun içinde aktif ülkeler var. İncirlik üssümüzü açtık. Arazideki ılımlı muhalefete de destek veriyoruz. Ama hala hem Irak hem de Suriye'de DAEŞ güçlü. Bunu kendi kendimize soruyoruz. DAEŞ'in bir an evvel bu bölgeden temizlenmesi lazım. En köklü çözüm bu." yanıtını verdi.

DAEŞ'in Türkiye sınırından itibaren kuzeyden güneye doğru bir an evvel temizlenmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, bu bölgelerin ılımlı muhaliflerin eline geçmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, basında yer alan, TSK'nın DAEŞ hedeflerine ait koordinatları ABD'nin İncirlik Hava Üssüne bildirmesine rağmen hava muhalefeti gibi nedenler gösterilerek bu hedeflerin vurulmadığı yönündeki haberlerle ilgili de "ABD ve diğer koalisyon ülkeleriyle DAEŞ'e yönelik iş birliğimiz var. Bu haberler neye göre çıktı, neye göre yazıldı bilmiyorum ama bizim koalisyon içinde DAEŞ'e yönelik çok ciddi bir iş birliğimiz var. Ve bugüne kadar bu iş birliğimizi şüpheye düşürecek herhangi bir adım da görmedim." dedi.

Soruların ardından Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve genel anlamda Türk dış politikasına verdiği destek için HAK-İŞ Konfederasyonuna teşekkürlerini iletti.

Konfederasyon Başkanı Arslan da kendisi ve heyeti adına Çavuşoğlu'nu ağırlamanın ayrıcalık olduğunu belirterek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

HAK-İŞ'in yurt dışı faaliyetleri hakkında bilgi veren Arslan, Konfederasyon olarak uluslararası ilişkilere özel önem gösterdiklerini belirtti. Arslan, Çavuşoğlu'ndan Dışişleri Bakanlığında sendikalara yönelik ofis açılmasını da rica etti.

Konuşmaların ardından Çavuşoğlu ve Arslan karşılıklı hediye takdim ettiler. Görüşme basına kapalı olarak devam etti.

AB'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için aldığı tavsiye kararının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, ortak bir basın toplantısı düzenledi. AB'nin tavsiye kararına göre, vize serbestisi için AB standartlarındaki biyometrik pasaport gerekiyor. AB Komisyonu, biyometrik pasaportlar için Türkiye'ye yıl sonuna kadar süre veriyor.

İki bakan yeni pasaportlarla ilgili bilgi verdi.

Çavuşoğlu, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlara parmak izi eklenecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız. Talebin karşılanmasında bir sıkıntımız yok. Parmak izlerinin yükleneceği çipli pasaportlar konusunda arkadaşlarımız hazırlıklı" dedi.

Cüzdan bedeli ödenecek, süresi olanlar yeniden ücret ödemeyecek

Çavuşoğlu pasaportlara cüzdan bedeli ödeneceğini söyledi, "Hükümetimiz aksi yönde bir düzenleme yapmazsa pasaportlara ödenecek ücret bellidir" ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Bozkır da, "Daha önce ödeme yapanların bir kaybı olmayacak. Pasaport için süresi olan vatandaşlar yenileme yaparken harç ücreti ödemeyecek" dedi.

Bozkır, "TC vatandaşlarına vizenin kaldırılmasını Avrupa Komisyonu, parlamentoya tavsiye ediyor. Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki Haziran ayı sonuna kadar yasal süreç inşallah tamamlanacak" diye konuştu.

Bayram Altuğ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber