İzmir'in güvenliği için dört koldan denetim

İzmir'de vatandaşların güvenliği ve toplum huzuru için 24 saat görev yapan polis, kentin 6 giriş noktasında uygulama yapıyor, şüpheli kişilere ve olaylara müdahale ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'in güvenliği için dört koldan denetim

İzmir'de kentin giriş ve çıkış noktalarında güvenlik önlemlerini artıran polis ekipleri, ayda yaklaşık 50 bin kişinin genel bilgi tarama sorgusunu yapıyor.

Terör operasyonları sonrası artırılan güvenlik önlemleri kapsamında İzmir'in 6 ana girişinde oluşturulan sabit noktalarda sürekli denetim uygulaması gerçekleşiyor. Kent içindeki 400 noktadan her gün belirlenen 80'inde düzenli ve şok uygulamalar yapılıyor.

Dedektör köpeklerin desteğiyle asayiş, terör, trafik ve narkotik ekiplerinin katılımıyla yapılan denetimlere, ihtiyaç duyulması halinde havadan da helikopterle destek veriliyor.

Kentin 6 giriş noktasında çevik kuvvet ekiplerinin nöbet tuttuğu, zırhlı güvenlik kulübelerinin bulunduğu arama noktalarında önlem alan ekipler, durdurulan araçlardaki sürücü ve yolcuların Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi sorgularını yapıyor.

Kontrol noktalarında, istihbarata dayalı hedefi belirlenmiş denetimlerin yanında rastgele seçme yöntemiyle de araçlar durduruluyor.

Şüphelenilen durumlarda "Yunus" ekipleri araç ve üst araması yaparken, polis ekipleri denetimlerde uzman bomba ve narkotik köpeklerinden de yararlanıyor.

Uygulamalarda kiralık ve lüks araçlar dikkatle incelenirken, "ikiz plaka" konusuyla ilgili de araçların ruhsatları ve şasi numaraları üzerinden karşılaştırma yapıyor.

Dedektör köpek bombayı buldu

Denetim noktalarında çeşitli durumlara müdahale konusunda düzenli olarak tatbikatlar da yapılıyor.

İzmir'in Kemalpaşa girişinde oluşturulan denetim noktasında yapılan bir tatbikatta kontrol noktasından kaçan bir araca müdahale senaryosu gerçekleştirildi.

Senaryo kapsamında polisin "dur" ihtarına uymayarak kontrol noktasından kaçarak tali yola giren otomobildekileri fark eden ekipler, şüpheli aracı takibe aldı. Motosikletli Yunus timlerinin iki taraflı yaklaşarak durdurmayı başardığı araçtaki 2 şüphelinin yakalandığı senaryoda, otomobilde yapılan aramada silahlar bulunurken, patlayıcıya karşı duyarlı dedektör köpek "Aris" ise araçta bomba düzeneği olduğunu belirledi.

Bir başka senaryoda ise narkotik köpekleri Kena ve Bady, araçlara saklanan uyuşturucu maddeleri buldu.

Aralıksız denetim

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdür Yardımcısı Akın Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Ağustos 2015 yılından bu güne kadar İzmir'in 6 ana girişinde 24 saat kesintisiz uygulama yapıldığını söyledi.

Uygulamaların, İzmir'e gelen şüphelilerin bulunması, suç ve suç unsurlarının tespiti, muhtemel bir eylem için gelen terör örgütü üyelerine mani olmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Tan, bu noktalarda 255 personelin sürekli görev yaptığı bilgisini verdi.

Tan, şöyle konuştu:

"Ağustos ayından bu yana yapılan uygulamalarda 384 bin 517 kişinin kimlik kontrolü yapılmış, yine 188 bin 3 araç hem plakalarına göre, hem de motor şase numaralarına göre kontrol edilmiştir. Bu çalışmalarda haklarında adli mercilerce yakalama kararı çıkartılmış 3 bin 2 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Kanunun suç saydığı ve kaçak niteliği olan birçok malzeme ele geçirilmiş gerekli adli tahkikat başlatılmıştır. İzmir polisi olarak vatandaşlarımızdan ricamız, gördükleri ve bildikleri tüm olumsuzlukları "Polis 155 İmdat" hattına bildirmeleridir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber