Üniversite'den 'sakıncalı tez' haberiyle ilgili açıklama

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü: - "Tez önerilerinin ilgili ana bilim dalına yeniden değerlendirilmesi için iadesi gibi olağan durumlar, akademik birimler arasında hukuk silsilesiyle çözülmesi gereken konulardır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2016 23:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite'den 'sakıncalı tez' haberiyle ilgili açıklama

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünce, öğretim üyesi Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır'ın tez önerisinin sakıncalı bulunduğu iddialarının doğru olmadığı belirtilerek, "Üniversitenin imajının korunması, ilgili akademisyen, ana bilim dalı ve enstitünün hukuki sorumluluklarının gereklerinin ortaya konularak aksayan tarafların belirlenmesi amacıyla, inceleme başlatıldı" açıklamasında bulunuldu.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan, Kayır'ın tez önerisinin "liberal sosyalist ve feminist barış kuramları ifadelerinin yer aldığı gerekçesiyle sakıncalı bulunduğu" iddialarının doğru olmadığı bildirildi.

Son günlerde "içinde 'barış' geçen tez önerisine terör genelgesi ayarı" gibi kamuoyunu yanlış bilgilendiren başlıklarla sıkça gündeme getirilen haberlerle, üniversitenin ismi ve üst yönetimine karşı olumsuz imaj algısı yaratılmak istendiği ifade edilen açıklamada, haberlerde genel olarak "barış" ve "güvenlik" kelimelerinin öne çıkarılıp, üniversite ve ilgili enstitünün barış karşıtı tutum sergilediği algısı oluşturulmaya çalışıldığı kaydedildi.

"Haberlerde bahsi geçen tez önerisinin, gerek çalışmanın amacı gerekse araştırma alanı ve veri toplanacak hedef kitle bakımından incelendiğinde haberlerde vurgulandığının aksine akademik yaklaşımlara, usul ve esaslara çok da uygun olmadığı anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verilen açıklamada, bu tez önerisinin de diğerleri gibi tamamen akademik usul ve esaslar çerçevesinde ele alınıp değerlendirildiği vurgulandı.

Açıklamada, Kayır'ın açıklamalarına bakıldığında, konunun özünden çok "öğrencilere baskı", "kara liste", "susmayacağız", "dayanışma", "toplumda barışı tesis etme" gibi dikkat çekici, popülist ve sansasyonel alanlara yöneldiğinin açıkça görüldüğü savunuldu.

Üniversitelerinde bir yüksek lisans tez önerisinin, ilgili ana bilim dalı akademik kurulu ve sonrasında enstitü yönetim kurulunun olumlu kararı neticesinde hayata geçirilebildiğine işaret edilen açıklamada, enstitünün, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde gerekli değerlendirmeleri yaparak, tez önerisini tekrar düzeltme istemiyle ilgili ana bilim dalına gönderebildiği belirtildi.

- "Rektörlük inceleme başlattı"

"Düzeltme amaçlı bu durum, basına açıklamalarda bulunan öğretim üyemiz Prof. Dr. Kayır'ın da bildiği gibi tez önerisinin reddi anlamına gelmemekte. Söz konusu tez önerisinin düzeltme istemi, içeriğinin tereddütlü ve akademik yaklaşımların sınırlarını zorlayan bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır." değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tez önerilerinin ilgili ana bilim dalına yeniden değerlendirilmesi için iadesi gibi olağan durumlar, akademik birimler arasında hukuk silsilesiyle çözülmesi gereken konular olup, doğrudan basın yoluyla ve sadece bazı başlıklar öne çıkaran demeçler vermek konusunda ısrarlı bir tutum izlenmesi bir kamu personelinin hukuki sorumluluğunun ötesine geçmektedir. Anılan nedenlerle, konunun ayrıntılarıyla açıklığa kavuşturulması, Akdeniz Üniversitesi imajının korunması, ilgili akademisyen, ana bilim dalı ve enstitünün hukuki sorumluluklarının gereklerinin ortaya konularak aksayan tarafların belirlenmesi amacıyla üniversitemiz rektörlüğünce inceleme başlatılmış olup, konu en kısa zamanda neticelendirilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber