Zanaattan tasarıma

İstanbul Modern Zanaat Sanat ve Tasarım Platformu'nun ilk projesi zanaatkarları, güncel sanatçıları ve tasarımcıları bir araya getiriyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Mayıs 2016 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zanaattan tasarıma

Ilgaz Gökırmaklı İstanbul

İstanbul Modern Zanaat Sanat ve Tasarım Platformu'nun unutulmaya yüz tutmuş zanaatları güncel sanat ve tasarımla buluşturan ilk projesi tamamlandı. Geleneksel sanatlarla güncel sanat ve tasarım uygulamalarının birlikte yorumlanacağı bir ortam yaratmayı amaçlayan projeye 5 sanatçı/tasarımcı ve 4 zanaatkar katıldı.

Atilla Kuzu'nun bakır, Hatice Gökçe'nin kemik, Adnan Serbest'in ahşap, Ekrem Yalçındağ'ın sedef ve Seyhun Topuz'un cam için hazırladığı tasarımlar Fatma Ayran, Sezgin Yalçın, Gamze Araz Eskinazi ve Kapalıçarşı'da 'Beto Usta' adıyla anılan Battal Yakut'un dokunuşlarıyla yeni ürünlere dönüştü. Sanatçı ve tasarımcılara, daha önce hiç kullanmadıkları malzemeler verilerek onların bu malzemeleri alışılagelmişin dışında kullanmaları sağlandı. Bu sayede ekipler yeni ürünler üretirken birbirlerinin de tecrübelerinden yararlanmış oldu. Ayrıca proje sayesinde sayıları günden güne azalan zanaatkarların önemi de vurgulandı.

Ahşaptan cama

Yaklaşık altı ay devam eden çalışma sürecini ve edinilen deneyimleri aktarmak amacıyla önceki akşam İstanbul Modern'de bir basın toplantısı düzenlendi. Birlikte çalışan ekipler, projeye nasıl dahil olduklarını, tasarım sürecindeki deneyimlerini ve ortaya çıkan ürünleri anlattı. Tecrübeli isimlerin olduğu projenin en genç üyesiysi 24 yaşındaki sedef ustası Fatma Ayran'dı. Sedefin yanı sıra kemik ve boynuzla da çalışan Ayran, üretim sürecinde iki tasarımcı ile aynı anda çalışmış. Ayran, tasarım sürecinin çok yoğun geçtiğini, ancak bu sürecin kendi zanaatinin modernleşmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Geleneksel malzemeleri temel alan ekipler, 'Fraxinus' adı verilen ahşap kase, sedeften kol düğmeleri, 'Cu-z' ismini alan bakır tepsi, 'Karakarga' adındaki tıraş fırçası ve camdan peçete halkaları tasarladı. Toplantının ardından, proje sonucunda ortaya çıkan ürünler tanıtıldı. Tasarlanan ürünler İstanbul Modern Mağaza'da sergilenecek ve satışa sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber