Paralel yapı davası: Tazminatı onlar ödesin

Ergenekon, Balyoz gibi davaların mağdurlarınca açılan tazminat davaları sonuçlanıyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel yapı davası: Tazminatı onlar ödesin

Paralel Yapı'nın Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk ve Şike davalarında usulsüz işlemlerle mağdur ettiği bin 200 kişinin açtığı davalarda devlet tazminata mahküm oldu. Tazminat davası süren ya da davaları kazanan subaylar ile avukatlar, tazminat tutarlarını Paralel Yapı'nın hakim ve savcılarının ödemesi gerektiği görüşünde.

ŞİMDİLİK 25 MİLYON LİRA...

Paralel Yapı, devlet kurumlarında yapılanmak uğruna önünde engel olarak gördüğü mesleğinde başarılı onlarca kişiyi, sahte delil ve dinlemelerle mahküm etti. Balyoz davasında beraat eden 300'ü aşkın subayın açtığı tazminat davalarındaki 400 milyon lirayı aşan talepler mahkemelerde karara bağlanmaya başlandı. Davası sonuçlananlar arasında yer alan emekli korgeneraller Engin Alan, Ayhan Taş, Doğan Temel ve emekli albay Yusuf Kelleli'ye 1 milyon liranın üzerinde tazminat ödenmesine hükmedildi. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu onlarca subaya da yaşadıkları mağduriyete karşılık 1 milyona yakın tazminat ödenecek. Mahkemelerden şu ana kadar 25 milyon liraya yakın tazminat kararı çıktı. Ama bu tazminatlar henüz ödenmedi. Yargıtay kararları onarsa ödeme yapılacak. Askeri Casusluk, Şike, Ergenekon kapsamındaki Poyrazköy ve Erzincan davaları gibi beraatla sonuçlanan davalarda da aynı şekilde tazminat süreci başladı. 274 sanıklı Ergenekon ana davası ise 21 Nisan'da Yargıtay'da bozularak yeniden yargılanma aşamasına geçildi. Paralel Yapı'nın kumpası olarak görülen tüm davaların sonuçlanması durumunda devletin hazinesinden ödenecek tazminatın boyutu yüzlerce milyon lirayı bulacak. Davaların yargıya getirdiği yük de ayrı bir maliyet tutuyor.

MAĞDUR EDEN ÖDESİN

Mağduriyetlerin giderilmesine karşılık verilecek tazminatları yasa gereği devletin ödemesi gerekiyor. Ancak davacılar tazminat tutarlarını, kendilerini sahte delilerle suçlayan ve 'yanlı' kararlar veren hakim ve savcıların ödemesini istiyor. Avukat Hüseyin Ersöz, "Bu yapılanma, sadece adalete güvenin zedelenmesine değil, devletin maddi anlamda da zarara uğramasına neden olmuştur" derken avukat Abdullah Arar da "Hukuken davaların devlet aleyhine açılması doğrudur, ancak özellikle uydurma delillere göre tutuklama ve mahkumiyet kararı veren hakimlere devletin rücu etmesi mekanizması getirilmelidir" diye konuştu.

Tazminat ka zanan ba zı subaylar

Emekli Korgeneral Engin Alan: 1 milyon 363 bin

Emekli Korgeneral Ayhan Taş: 1 milyon 250 bin

Emekli Albay Yusuf Kelleli: 1 milyon 80 bin

Korgeneral Doğan Temel: 1 milyon 46 bin

Albay Derya Ön: 994 bin

Emekli Korgeneral Hayri Güner: 870 bin

Korgeneral Turgut Atman: 850 bin

Emekli Albay Hüseyin Topuz: 850 bin

Yarbay Oğuz Türksoyu: 865 bin 231

Emekli Albay Ali Türkşen: 800 bin

Emekli Albay Tayfun Duman: 750 bin

Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı: 745 bin TL

FATİH ULAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber