Üretim reform paketi tamam

Sanayi üretiminin artırılmasının hedeflendiği üretim reform paketinde hazırlıklar tamamlandı. 7 ana hedefin konulduğu pakete göre, yatırımcıların finansmana erişimi kolaylaştırılacak, yerli üretim ve işletmelerdeki verimlilik artırılacak. Üretimde dijital dönüşüm yaygınlaştırılacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Mayıs 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üretim reform paketi tamam

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi üretiminin artırılmasının hedeflendiği üretim reform paketinin hazırlıklarını tamamladı. 7 ana hedefin konulduğu, toplam 31 öneri ve 19 alt önerinin yer aldığı paket kapsamında 21 Kanun ve 5 KHK'nın 78 maddesinde değişiklik yapılacak. Buna göre paketin 7 ana hedefleri arasında sanayi alanlarının belirlenmesi ve planlanmasında artık tek merci Bilim Sanayi Bakanlığı olacak. Marmara bölgesi gibi sanayi parselleri fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yatırım kabiliyetini etkileyen OSB'lerdeki sıkıntı, birim parsel fiyat üst limiti getirilerek çözülecek. Yatırımcıların finansmana erişimi kolaylaştırılacak, yerli üretim oranı ve işletmelerde verimlilik düzeyi arttırılacak. Üretimde dijital dönüşüm yaygınlaştırılacak ve 4'üncü sanayi devrimine geçiş sağlanacak. Fen ve sosyal bilimler mezunlarının niteliği geliştirilecek ve istihdamda öncelik verilecek.

BİRÇOK KANUN DEĞİŞECEK

Türkiye'nin üretim kapasitesini artıracak, yerli üretimi kolaylaştıracak çalışma kapsamında imar kanunundan, mera kanununa, sanayi sicil kanunundan, emlak vergisi kanununa, vergi usul kanunundan, yapı denetim kanunundan, endüstri bölgeleri kanununa kadar bir dizi kanunlarda değişiklik yapılarak şu adımlar atılacak:

1-Sanayi Alanlarının Belirlenmesi ve Planlanması Hedefinin amacı:

* Büyük sanayi alanları oluşturulacak. Sanayi Bakanlığı sanayi alanlarının belirlenmesinde tek yetkili olacak. Alanlar belirlenirken, üst ölçekli planlarda bakanlığın görüşünün alınması zorunlu olacak.

2- OSB, EB ve SS'lere emlak vergisi desteği:

* Sanayi işletmeleri hafta tatili çalışma ruhsatından muaf tutulacak. Endüstri Bölgeleri'nde (EB) bina vergisi muafiyeti getirilecek. Yine OSB, EB ve Sanayi Sitelerinde (SS) binalar için emlak vergisi indirimli uygulanacak. OSB sınırlarındaki arazi ve arsalar için emlak vergisi belirlenmesinde rayiç bedel sınırı getirilecek.

3- Yatırımcı finansmana kolay erişecek:

* Sanayi ürünleri üreten firmaların kredi maliyetleri düşürülecek. Bu kapsamda gider vergileri kanununda değişiklik yapılacak. Bu firmaların makinelerini teminat olarak göstermeleri sağlanacak.

4- Sanayi devrimine hazırlık yapılacak:

* Demir-Çelik sektörünün rekabet gücü artırılacak. Çevre Kanununda yapılacak değişikliklerle sektörün üzerinde ciddi mali yük oluşturan çevre katkı payından muafiyet getirilecek.

5- Fen ve Sosyal bilim mezunu istihdamı öncelikli:

* Lisans öğrencileri için işyeri eğitimi uygulanacak. Fen ve sosyal bilimler gibi temel bilim mezunlarının teknoloji geliştirme bölgelerinde destek almaları getirilecek.

6- Tüketicinin Korunması tedbirlerİ alınacak:

* Sanayi mallarının satış sonrasındaki hizmetlerinin yasal dayanağı ve ikincil mevzuatları yeniden düzenlenecek. Ürün denetçisi ve denetçi yardımcısı kadrosu kurulacak. Enerji verimsiz ürünler toplatılacak.

7- Sanayi sektörünü destekleyen paydaş artacak:

* Sanayi siciline kaydını yaptırmamış sanayi işletmelerine idari para cezası uygulanmadan kayıt olma imkanı getirilecek. Böylece 133 bin civarındaki kayıtlı sayısının daha da artırılması sağlanacak.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber