Piyasa felaket tellallarını bir kez daha terse yatırdı

Kriz peşinde koşan Türkiye düşmanlarına en sert tokadı 'piyasa' indirdi. Önceki geceden itibaren doların patlayacağı, borsanın çökeceği argümanı kamuoyuna pompalanmaya çalışıldı. Fakat gün içinde borsa yüzde 1'e yakın yükseldi. Dolar ise yine gün içi 2.90'ın altını gördü.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Mayıs 2016 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Piyasa felaket tellallarını bir kez daha terse yatırdı

SELİM KARAHAN

Yaşanan son siyasi gelişmeler sebebiyle eski Türkiye alışkanlıklarıyla krizden para kazanacağını sananlar hayal kırıklığına uğradı. Gün boyunca yükselişin hakim olduğu Borsa İstanbul, son dakika satışlarının etkisiyle günü 78.698 puandan noktaladı. TL dolar karşısında gelişmekte olan ülkelere paralel bir seyir izledi. AK Parti'nin kongre kararı alması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevine devam etmeyeceğini açıklaması, eski Türkiye'nin aksine piyasalarda herhangi bir panik havasına yol açmadı. Son 14 yıldaki atılımlarla sağlam temeller üzerine oturan Türkiye ekonomisi, her türlü siyasi gelişmeye karşı ne kadar dirençli olduğunu bir kere daha kanıtladı.

DÜNYA PİYASALARIYLA EŞ DÜŞÜŞ

Çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşmenin ardından kongre kararı alındığına yönelik haberler üzerine piyasalar kapalıyken, ağırlıklı yurtdışı kaynaklı işlemlerle dolar 2.97 lirayı gördü. Ancak dün 2.92 liraya geriledi. Nisan sonu itibarıyla küresel büyüme endişelerinin artması gelişmekte olan piyasalardan bir kaçışa sebep oldu. Bu hafta dolar karşısında Güney Afrika Randı yüzde 6, Meksika Pezosu yüzde 4.2, Brezilya reali yüzde 4, Rus Rublesi ise yüzde 3.1 değer kaybetti. Türk Lirası bu düşüşlere paralel bir şekilde yüzde 4 değer kaybı yaşadı.

BORSADAKİ KAYIP SADECE %0.86

Dün sabah BIST'in seyri merak konusuydu. Hemen açılışta yüzde 2 düşen BIST-100 Endeksi özellikle görev değişiminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşeceğinin anlaşılması üzerine yönünü yukarı çevirdi. Saat 15.00'ten sonra yükselişe geçen borsa öğleden sonra yüzde 1'lik prime imza attı. Seans sonunda gelen satışlarla ise günü 'yatay' denilebilecek bir gerilemeyse yüzde 0.86 düşüşle kapattı.

Çeyrek altın 200 TL

Düğün sezonu ve artan vatandaş talebi çeyrek altın fiyatlarında rekor getirdi. Altının gram fiyatı, 121,97 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Çeyrek altın fiyatları da Kapalıçarşı'da 197 lirayı görerek tarihi zirvesine ulaştı. Bazı kuyumcularda ise çeyrek altının 200 liradan alıcı bulduğu belirtildi.

Manipülasyon şüphesi

Dün borsanın yükseldiği, doların da düştüğü saatlerde Moody's'ten gelen 'siyasi belirsizlik' açıklamasıysa piyasa uzmanları tarafından 'manipülasyon' endişelerine yol açtı.

Manipülasyona dikkat edilmeli

ASKON Başkanı Mustafa Koca: Başbakan değişikliğinin ekonomiye ve siyasi istikrara herhangi bir zarar getirmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye artık değişiklikleri hızlıca yapmaya alıştı. Dolardaki dalgalanmalar geçici ama piyasalarda manipülatif hareketlere dikkat edilmesi gerekiyor.

Uyum artıracak istikrar adımı

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem: AK Parti'nin iç mekanizmalarını iyileştirmek üzere yapılan siyasi bir hareket. Bu değişim ekonomi yönetiminde, para ve maliye politikalarında da bir değişiklik anlamına gelmiyor. AK Parti'deki genel başkan değişikliği, Cumhurbaşkanı'yla uyumu daha da artıracak önemli bir istikrar adımı.

Kararı okumakta zorlananlar oldu

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: Piyasa ilk gün kongre kararını okumakta zorlandı bu nedenle dolarda bir miktar yükseliş görüldü. Fakat Başbakan Davutoğlu'nun bugün yaptığı itidalli açıklaması piyasaları rahatlattı. Çok şık bir şekilde görevi bırakacağını açıkladı. Şu anda piyasalara sağ duyu hakim, ekonomide hiçbir olumsuz gelişme beklemiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber