İlaç kutusu için matbaa kurdular

Pahalı ilaçları sahte reçetelerle aldıktan sonra yurtdışına kaçıran şebekeye yapılan yeni baskında 24 bin kutu ilaç daha ele geçirildi. Şebekenin, ilaçların kutusunu değiştirmekiçin matbaa kurdukları ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2016 09:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İlaç kutusu için matbaa kurdular

H.İbrahim Bitki

Sahte reçete ve sağlık raporlarıyla aldıkları yüksek fiyatlı ilaçları yurtdışına kaçıran şebekenin, ilaçlara yeni kutu ve barkod hazırlamak için matbaa kurdukları belirlendi. Çetenin Suriyeli yöneticisinin adresine dün yapılan baskında, 24 bin kutu ilaç daha ele geçirildi. Bu ilaçlardan bazılarının da kutusu 33 bin lira olan kanser ilaçları olduğu öğrenildi. 1'i yabancı uyruklu 2 çete üyesi kayıplara karıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde son yılların en büyük ilaç operasyonuna imza atarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nu 300 milyon lira zarara uğratan şebekeyi ortaya çıkarmıştı.

Şebekenin 2 numarası

Türkiye genelinde 32 ilde yapılan yapılan operasyonlarda aralarında doktor, hemşire, eczacıların da olduğu 109 kişi gözaltına alınırken, toplam 266 kişi hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı.

Operasyonu sürdüren güvenlik güçleri dün Sabah bir baskın daha düzenledi. Gözaltındaki Suriye uyruklu şebeke yöneticisi Mallek J.L.'nin adresine yapılan baskında 24 bin kutu ilaç ele geçirildi. Örgütün 2 numarası olarak tabir edilen Mallek J.L.'nin adresinde bulunan ilaçlardan birinin sadece bir kutusunun 33 bin TL olduğu, ilacın da kan kanseri tedavisinde kullanıldığı belirlendi. Baskında bir koli dolusu bu pahalı ilaçtan bulan Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri operasyonu genişletti.

Çökertilen ilaç şebekesinin uluslararası bir kaçakçılık ağına dahil olduğunu belirleyen emniyet güçleri, örgütün özellikle Mısır'da etkin olduğu bilgisine ulaştı.

Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin örgüt üyelerini havaalanında 6 ay boyunca yakından takip ettiği öğrenilirken, yapılan baskınlar sonrası şebeke üyelerinden 2'sinin de kaçtığı, bunlardan yabancı uyruklu olanın ise Mısır'da olduğu belirtildi.

Ele geçirilen ilaçlar üzerinde yapılan incelemede de, bazı ilaçlarda soğuk zincir sistemiyle taşıma yapılmadığı için bozulma oluştuğu tespit edildi. Ayrıca bu ilaçların terör bölgelerinde sivil halka da satıldığı belirlendi.

Yasa dışı ilaç trafiği

Daha önce 110 bin kutu ilacın ele geçirildiği operasyonlara ilişkin gözaltındaki kişilerin de emniyetteki sorguları sürüyor. İlaç çetesinin 5 yöneticisinin bulunduğu ve bu kişilerden Mardinli olan 3'ünün nitelikli dolandırıcılıktan sabıkalı oldukları öğrenildi. Şebekenin diğer iki liderinden birinin Mısırlı diğerinin de Suriyeli olduğunu belirleyen polis ekipleri, yasadışı ilaç trafiğine dair de şu bilgileri ulaştı:

"Doktor, hemşire, ilaç deposu sahibi, eczacı ve eczacı kalfalarının 32 ilde ele geçirdiği tüm ilaçlar önce İstanbul'a getiriliyor. İstanbul'da bu ilaçları doğrudan ilaç simsarları teslim alıyor ve depoculara iletiliyor. Burada çetenin üst yöneticilerinden olan matbaa sahibi ilaçlar için barkod numaraları farklı ve tarihleri güncel yeni kutular basıyor. Kutuları değiştirilen ilaçlar örgüt içerisinde 2 çeşit tarafından belirlenen adreslere ulaştırılıyor. Örgütte 2 çeşit kurye var; yurtiçi kuryeler bulundukları illerden karayoluyla ilaçları İstanbul'a getirip daha sonra da Kilis ve Hatay üzerinden Suriye'ye geçişini sağlıyor. Yurtdışı kuryeleri ise doğrudan İstanbul'da kalarak buradan hava yoluyla Irak ve İran'a gederek sevkiyatı gerçekleştiriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber