İşsize duble maaş

Haber Giriş : 27 Kasım 2006 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süredir çalışmaları sürdürülen İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları 2007 yılında değişecek. Hazırlanan tasarıda uzlaşma sağlanırsa işsiz kalan biri son işinde aldığı brüt maaş üzerinden işsizlik parası alacak

İŞSİZLİK Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın koşullarının yeniden düzenlenmesini öngören çalışmalarda sona gelindi. İş-Kur Genel Müdürlüğü, işsizlik maaşı düzeyini yükseltecek ve işsizlik maaşından faydalanmayı kolaylaştıracak bir formül üzerinde çalışıyor. ?Nimet-külfet' dengesinin gözetilmesinin amaçlandığı çalışmaya göre işsiz kalan biri son işinde brüt hangi maaşı alıyorsa o ücret üzerinden işsizlik parası alacak. İşsize ödenecek para sigorta primi ve işsizlik sigortasının kesildiği tavan ücret olan brüt asgari ücretin 6.5 katına kadar çıkabilecek. Böylelikle son işinde 531 YTL'lik brüt ücretin 6.5 katı olan üç bin 451 YTL maaş alan ve bu maaşı üzerinden prim kesilen kişiye, işsiz kaldığında aynı brüt maaş üzerinden işsizlik maaşı ödenecek. Mevcut uygulamada brüt ücreti üç bin 451 YTL'nin üzerinde olan kişilerden işsizlik ve sigorta primi kesintisi yapılmıyor, dolayısıyla işsizlik maaşı da ödenmiyor. Böylelikle kişinin hayatına işsizliğin getireceği olumsuz faktörler kısa bir süreyle de olsa minimum düzeye indirilmiş olacak.

MÜJDEYİ BAŞKAN VERDİ

AK Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM İş-Kur Alt Komisyonu Başkanı Abdullah Erdem Cantimur, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşullarını düzenleyen çalışmaları star'a anlattı. İşsizlik kesintisinde maaş düzeyinin etken olduğunu, yüksek ücretliden yüksek, düşük ücretliden düşük oranda kesinti yapıldığını anlatan Cantimur, çalışmalarda nimet-külfet dengesini kurmayı amaçladıklarını, böylelikle kişi son işinde brüt hangi maaşı alıyorsa o ücret üzerinden işsizlik maaşı alacağını söyledi. Cantimur ?Bu çalışma, komisyonumuzun toplantısı esnasında aldığımız temenni kararları çerçevesinde yürütülüyor. Kişi sigorta primini de işsizlik ödeneğini de brüt maaşı üzerinden ödüyor. Ama işsiz kaldığında çok daha altında bir işsizlik maaşı alıyor. Bu da hayatını sürdürebilmesi için gerekli harcamaları yapamaması sonucunu doğuruyor. Biz burada bir denge kurmalıyız. Kişi, hangi brüt maaş üzerinden işsizlik ödeneği yatırdıysa, o ücret üzerinden işsizlik maaşı almalı' dedi.

Türkiye'de gerek sigorta primi, gerekse işsizlik ödeneğinin, brüt maaş düzeyi brüt asgari ücretin 6.5 katına kadar olan ücretlilerden kesildiğini, bunun üzerindekilerde herhangi bir prim kesintisi yapılmadığını hatırlatan Cantimur, ?Bu nedenle eğer işsizlik maaşına bir tavan ücret belirlenecekse, bu brüt asgari ücretin 6.5 katı olmalı. O da yaklaşık üç bin 500 YTL'ye denk geliyor' diye konuştu.

İSTİSMAR ÖNLENECEK

Cantİmur bunların yanı sıra işsizlik maaşı alma süresinin uzatılması, hatta belirli bir sınır koyulmaması konusunda da bir irade oluştuğunu, ancak işsizlik maaşını cazip hale getirecek ve istismar edilmesine olanak tanıyacak durumları da ortadan kaldırmak için ek önemlere gerek duyulduğunu anlattı. Cantimur, 25 milyar YTL'ye yakın para biriken fonun daha etkin kullanımı için, fon içerisinde bir kıdem tazminatı fonu oluşturma, fondan iş edindirme çalışmalarına kaynak aktarma ve kalifiye eleman yetiştirmek için yapılacak projelere destek verme gibi konuların da gündemlerinde olduğunu kaydetti. Cantimur, fonun kuruluşundan bugüne kadar sadece yüzde 5'inin dağıtıla- bildiğini, yeni çalışmayla fondan daha etkin yararlanılacağını belitti.

GÜN SAYISI DA İNİYOR

İŞSİZLİk ödeneğine ilişkin düzenleme kapsamında özellikle dört ay kesintisiz prim ödeme şartının kaldırılacağını vurgulayan Cantimur, son üç yılda en az 600 gün sigortalı çalışma koşulunun da 450 güne indirileceğini söyledi. Halen işsizlik sigortası fonundan yararlanabilmek için kişinin üç yıl içinde, son 120 günü sürekli olmak üzere 600 gün sigortalı çalışması gerekiyor. Mevcut uygulamada, son üç yılda 600 gün prim ödeyenlere altı ay, 900 gün prim ödeyenlere sekiz ay, bin 80 gün prim ödeyenlere ise 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor. İşsizlik maaşı alanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu süre içinde SSK'nın sağlık hizmetlerinden de faydalanabiliyorlar.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber