AÖF muaf olunacak dersleri, YÖK'ten otomatik olarak alabilmeli

Anadolu Üniversitesi, intibak işlemlerini talebe bağlı kalmaksızın yapabilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2016 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
AÖF muaf olunacak dersleri, YÖK'ten otomatik olarak alabilmeli

Bilime, inovasyona yönelik çalıştırılması gereken beyinler, ülkemizde maalesef; kalpazanlık,dolandırıcılık,sahtecilik vs. gibi toplum tarafından hoş karşılanmayan konulara çalıştığından ve son yıllarda gerek görsel gerekse yazılı basında çok karşılaştığımız diploma sahteciliğine ilişkin haberler oldukça yaygınlaşmaya başladığından, diploma sahteciliğine yönelik kafası zehir gibi çalışan (!) insanların fazla olması, YÖK'ü harekete geçirdi ve YÖK tarafından Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi(http://www.memurlar.net/haber/557438/) uygulaması hayata geçirildi. Bu uygulama ile, diplomaların sahte olup olmadığının tespiti yapılmaya başlandı.

Gerek önlisans mezunları gerekse lisans mezunlarının öğrenim durumlarına ilişkin bilgiler YÖKSİS'e aktarıldığından, mezun olan kişilerin mezuniyetine ilişkin bilgiler YÖKSİS'te toplanmaktadır. Mezuniyete ilişkin şüphe duyulduğunda bunun da doğrulaması yapılmaktadır.

Herhangi bir üniversiteden mezun olup da daha sonra ikinci üniversitesini okuyanlar başka üniversitede öğrenim görürken almış oldukları dersleri tekrar almamak için intibak başvurusunda bulunmaktadır. İntibak talebinde bulunanlar, taleplerine ilişkin daha önce aldıkları dersleri gösterir belgeleri ilgili üniversiteye vermekte ve buna ilişkin de intibak işlemlerinin yapılmasını talep etmektedir.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'de intibak işlemlerinden yararlanmak isteyen öğrencilere bu hususta kolaylık sağlamaktadır. Esas itibariyle, Anadolu Üniversitesi'nin daha önce başka üniversitede alınmış olan Türk Dili, İngilizce, İnkılap Tarihi ve Temel Bilgi Teknolojileri derslerine ilişkin muafiyet uygulaması öğrencilere yararlı olmaktadır.

Başka üniversiteden mezun olmuş olan öğrencilerin diplomaları YÖK'ün kayıtlarında olduğundan, bu kişiler Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine kayıt olduklarında, daha önce almış oldukları derslerin otomatik olarak düşümünün yapılması, intibak talebi ile alakalı yapılması lazım gelen işlemlere ayrılacak zamanı daha verimli olacak şekilde öğrenciler tarafından başka işlerde değerlendirilmesi yapılabilir. İntibak işlemlerinin YÖKSİS'te kayıtlı bulunan diploma bilgileri esas alınarak yapılması ve intibak işlemleri ile alakalı öğrencilerden talep istenmeksizin otomatik şekilde yapılması AÖF öğrencileri için önemlidir. Gerek bilgi sahibi olunmaması gerekse unutmaya müsait olan bu tarihlerin kaçırılarak intibak işlemlerinin yaptırılamaması öğrencilerin daha önce almış oldukları derslerin tekrar alınmasını beraberinde getirmektedir. Anadolu Üniversitesi'nin bu konu ile alakalı YÖK ile istişare etmesi intibak hususuna ilişkin öğrencilere kolaylık getirecek işlemler yapması öğrencilerin işlerini kolaylaştıracaktır.

Yukarıda detayları ile izah ettiğimiz üzere; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde ikinci üniversite kapsamında herhangi bir bölümüne kayıtlı olan öğrenciler, daha önce mezun oldukları fakültelerde görmüş oldukları Türk Dili, İngilizce, İnkılap Tarihi ve Temel Bilgi Teknolojileri derslerin tekrar sınavına girmeleri zaman kaybı ve emek kaybına neden olacaktır. Anadolu Üniversitesi intibak konusunda, öğrencilerin daha önce almış olduğu derslerin YÖKSİS veritabanı ile karşılaştırılmasını yapmalı ve daha önce alınan derslerin tekrar alınmaması yani intibak konusunda düzenleyici işlemler yapmalıdır ve bunu öğrencilerin talebine gerek kalmaksızın öğrencinin durumunun aktif olduğu dönemde alacağı derslerden otomatik olarak muafiyet işlemini yapmalıdır. Böylece, öğrenciler hangi derslerden muaf olduğu, intibak işlemlerinin tarihlerinin ne zaman olduğu gibi hususlar ile uğraşmayacaktır.

Öte yandan, Türk Dili, İngilizce, İnkılap Tarihi, Temel Bilgi Teknolojileri derslerini daha önce gördüklerinde muafiyet işlemleri yapılıyor ise, başka üniversitede bu dersler dışında başka dersler görmüş ise ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bölümünde de o dersler tekrar önüne çıkmış ise, buna ilişkin de talebe bağlı kalmaksızın otomatik şekilde muafiyet işlemleri yapılması yerinde olacaktır.

Konunun öneminin ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli kolaylıkların sağlanması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber