Yarım gün çalışan memurlar, süt iznini nasıl kullanacak?

Yarım gün çalışan Devlet memurları süt iznini nasıl kullanacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mayıs 2016 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yarım gün çalışan memurlar, süt iznini nasıl kullanacak?

SORU: Merhaba eşim diyanette kuran kursu öğreticisi olarak çalışmakta. Yarım ün çalışıyor. Doğum durumunda süt izni hakkı eşim içinde var mı yoksa tüm gün çalışanları mı kapsamakta. Eşim zaten yarım gün çalışıyorum diyerek kullanmak istemiyor ama sadece yasal hakkımız olup olmadığını merak ediyorum. Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün Devlet memurlarına nasıl uygulanacağı konusunda, Devlet Personel Başkanlığı, 6 Seri Nolu Kamu Personel Tebliği yayımlamıştır. Tıklayınız.

Ancak tebliğde tam gün çalışan Devlet memurları için açıklamalar yer alırken, genel olarak yarım gün çalışan Diyanet personeli ve MEB'deki öğretmenler için bir açıklama yapmamıştır.

MEB, 2016 yılında tüm il müdürlüklerine gönderdiği yazıda, süt izninin kullanımıyla ilgili olarak, eğitim öğretimin bütünlüğünün bozulmamasını istemişti. Tıklayınız.

Hali hazırdaki Milli Eğitim Bakanlığı uygulamasında, ikili eğitim varsa, süt iznini kullanacak öğretmenin talebine göre, öğretmen sabahçı veya öğlenci olmaktadır. Eğer ikili eğitim yok ise eğitim öğretimin bütünlüğü bozulmayacak şekilde ders programı ayarlanmaktadır. Yani sınıf öğretmenleri bağlamında öğretmen sabahçı ise süt izni öğleden sonra kullandırılmaktadır.

Bu bağlamda, Diyanet İşleri Başkanlığındaki uygulamada benzer olacaktır. Eğitim öğretimin bütünlüğü bozulmaksızın ders programının ayarlanması gerekmektedir. Eğer öğretici sabah derse geliyorsa, süt izninin öğleden sonra, eğer öğleden sonra derse geliyorsa süt izinin sabah kullandırılması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber