Geleceğin bilim insanı adayları yarışıyor

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen "25. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması"nda birbirinden iddialı projeler yarışıyor.

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 12 Mayıs 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geleceğin bilim insanı adayları yarışıyor

BURAK DURSUN İstanbul

27 farklı ülkeden 579 projenin başvuruda bulunduğu yarışmada, ön elemeyi geçen 169 öğrenci var. Yerli ve yabancı lise öğrencileri hazırladıkları projeleri, Ulus'taki MEF eğitim Kampüsü'nde 3 gün boyunca sergileyerek tanıtacak. Öğrencilerin hazırladığı projeler arasında dikkat çekici birbirinden ilginç çalışmalar yer alıyor. Yaşlanma karşıtı nano-malzeme geliştirilmesinden alzheimer ve akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisine, patlama yükü bulunan alanlarda gaz kaçağı tespiti yapan robotlardan, atık lastiklerin geri dönüştürülerek apartman duvarlarında kullanılmasına, uçuş süresi ile maden içinde konum belirlenmesinden, doğal su kaynaklarını kirleten kullanılmış bitkisel yağların ve makine yağlarının Mısır koçanı kullanılarak arındırılmasına kadar birçok fikir projeye dönüşmüş durumda.

Sübyeden cips

İzmir Fen Lisesi 11. Sınıf Elvin Altıntaş ve Zeynep Dündar, çeltik bitkisini kullanarak arsenik ile kirlenmiş toprağı temizlenmesine yönelik projeyle ön elemeyi geçmişler. Altındaş, İzmir'in içme sularında çok ciddi oranlarda arsenik mevcut olduğu için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Güzelbahçe İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Besimcan Şendil ve Berkecan Erman deniz canlısı sübyeden sağlıklı cips üretmişler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber