Tüberküloz hastalığının tedavisini 9 aya düşürecek buluş

DSÖ, ilaçlara dirençli tüberküloz hastalığının tedavisini iki yıldan 9 aya düşürecek yeni bir tedavi yöntemi açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2016 23:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tüberküloz hastalığının tedavisini 9 aya düşürecek buluş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilaçlara dirençli tüberküloz hastalığının tedavisini iki yıldan 9 aya düşürecek yeni bir tedavi yöntemi bulunduğunu açıkladı.

DSÖ, dirençli tüberküloz hastalığının hızlı bir şekilde teşhis edilmesini sağlayacak bir test ve tedavi süresini iki yıldan 9 aya düşürecek yeni bir ilaç rejimi önerdi.

Örgüt, yeni ilaç rejimin 2005-2011 yılları arasında Bangladeş'te 515, ve çeşitli Afrika ülkelerinde ise 408 kişi üzerinde denendiğini ve başarılı olduğunu, şimdi ise Moğolistan'da resmi bir klinikte denendiğini bildirdi.

DSÖ'ye göre, dünyada yılda yaklaşık yarım milyon kişi bulaşıcı dirençli tüberküloz hastalığına yakalanıyor, 190 bin kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Geleneksel tedavi yöntemi ve kullanılan ağır antibiyotiklerle dirençli tüberküloz hastalığının tedavisi iki yıl sürüyor ve aynı zamanda ilaçların yan etkisi sağırlığa neden olabililiyor. Dirençli tüberküloz hastası, iki yıl süren tedavi sırasında 14 bin ilaç almak zorunda kalıyor ve mevcut tedavi yöntemi ile hastaların yüzde 50'sinden azı iyileşebiliyor. Bu nedenle de birçok kişi tedaviyi yarıda bırakıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber