Gözaltına alınan, infaz koruma memuru olabilir mi?

Bir siyasi parti üyesi olan ve eylem sırasında gözaltına kişi daha sonra infaz koruma memuru olabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 10:05, Son Güncelleme : 22 Kasım 2018 11:25
Gözaltına alınan, infaz koruma memuru olabilir mi?

Danıştay 12. Dairesi, bir siyasi parti üyesi olan ve 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefetten gözaltına alınan kişinin güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkması nedeniyle infaz koruma memurluğuna alınmaması yönündeki işlemi iptal etti.

Ankara'da yaşanan olayda, bir infaz koruma memuru adayı, daha önce siyasi partiye üye olduğu ve yasaya muhalefetten dolayı gözaltına alındığı için güvenlik soruşturması olumsuz çıkmış ve ataması yapılmamıştır.

Açılan davada, idare mahkemesi, adayı haklı bulmuş ve işlemi iptal etmiştir. Danıştay da, idare mahkemesi kararını onamıştır. Ancak bu kararda iki üye, muhalefet şerhi yazmıştır.

İŞTE DANIŞTAY KARARI

Danıştay 12. Daire Başkanlığı
Esas No : 2015/3536
Karar No : 2015/5424

İstemin Özeti :Danıştay Onikinci Dairesinin 01.04.2015 tarihli ve E:2015/709, K:2015/1865 sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

Danıştay dava daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilen kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 54. maddesinde yazılı sebeplerden birinin varlığı ile mümkündür. Düzeltilmesi istenen karar kanun ve usule uygun olup, düzeltmeyi gerektiren bir sebep de bulunmadığından düzeltme isteminin reddine 20/10/2015 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

(X)KARŞI OY :

Dava, ......Ceza İnfaz kurumu infaz ve koruma memuru öğrenciliği sınavında başarılı olan davacının, hakkında yapılan arşiv araştırmasının olumsuz olması nedeniyle anılan kadroya atanmamasına ilişkin 11.03.2014 tarih ve 1969 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

Dosyanın incelenmesinden, .....Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığınca yapılan sözleşmeli infaz ve koruma memurluğu sınavında başarılı olan davacının yapılan güvenlik soruşturması neticesinde, 30.10.2012 tarihinde Ankara'da .... Partisi üyesi olduğu anlaşılan şahıslar tarafından düzenlenen eylem sırasında 2911 sayılı Yasaya aykırılık suçundan gözaltına alındığı, bilahare serbest bırakılması üzerine davalı idarece tesis edilen dava konusu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bakılan davada, davacının çalıştırılacağı ceza infaz kurumunun özelliği, bu kurumda yürütülen hizmetin önemi, hassasiyeti ve koşulları dikkate alındığında, güvenlik soruşturmasının olumlu olma şartının aranması verilen hizmetin niteliğinden kaynaklanmakta olup, yapılan güvenlik soruşturmasının sonucu olumsuz olan ve infaz koruma memurluğu kadrosuna atanabilmek için aranan şartları taşımadığı anlaşılan davacının, anılan kadroya atanmamasına yönelik tesis olunan davalı idare işleminde hukuka aykırılık bulunmadığından, davalı idarenin karar düzeltme istemi kabul edilerek davanın reddi yolundaki mahkeme kararının onanması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber