16 kişi feda olmasaydı büyük facia yaşanırdı

PKK'nın 15 tonluk bombayı Diyarbakır'a sokmak isterken katliamın yaşandığını belirten Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "16 kişi feda olmasaydı, binlerce kişinin hayatına mal olacak bir facia yaşanırdı" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
16 kişi feda olmasaydı büyük facia yaşanırdı

Şebnem Hoşgör

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mehdi Eker, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 12 Mayıs gecesi PKK'lıların patlayıcı yüklü bir kamyonun infilak ettirmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili Milliyet'e konuştu. Eker özetle şunları söyledi:

"Terör örgütü Bingöl'de, yol çalışmasında kullanılan damperli kamyonu gasp ediyor. 15 ton el yapımı bombayı kamyona koyup, patlamaya hazır hale getiriyorlar. Bunu Diyarbakır'a şehir merkezine sokmaya çalışıyorlar. Ana güzergahta güvenlik güçleri kontrol yapıyor. Teröristler de tali yolları kullanarak, şehre sızmaya çalışıyorlar. Tanışık mezrasına çıkıyorlar. Köye gelip tur atıyorlar. PKK'lılar Yakar ailesinden Seyithan Yakar'ın evine geliyor. Aracın orada bir süre kalacağını söylüyorlar. Bu da 'Hayır' diyor. Seyithan'a küfürler ediyorlar. Dipçik vuruyorlar.

3 araçla kamyonu takip

O da silahını almak için eve giriyor. PKK'lılar hareket ediyor. Seyithan bir kardeşini çağırıyor. Peşlerine düşüyorlar. Diğer yeğenleri de 3 araçla takibe başlıyor. Kamyonu yakalıyorlar. Teröristler tepeye çıkıyorlar. Kamyonun etrafına aile toplanmışken, uzaktan patlatıyorlar. 16 kişi... 4 kişinin naaşı bulundu. Diğerleri zerrelerine bölünmüşler. Çok acı bir olay. Şunu bilelim ki, eğer bu çocuklar orada bu 16 kişi feda olmasaydı, binlerce kişinin hayatına malolabilecek büyük bir facia olurdu. Ölenler Tanışık'lı. 5'i Yakar ailesi, 10'u Yaman ailesi, 1 kişi de Yeşil ailesinden. Üç aile de birbirlerine akın akraba. Aile büyüğü de Seyithan Yakar ve 52 kardeşi vardı.

Kritik kurumlar hep o bölgede

Eker, "Diyarbakır'da hedef neresiydi, bu yönde bir istihbarat, bilgi var mı?" sorusuna, "Onu bilemem. Ama hedefin Diyarbakır olduğu kesin. İnsanlık dışı bir olay. Bir masum insan ölüyorsa, bütün insanlık katlediliyordur" yanıtını verdi. Eker, olayda yakınlarını kaybeden aileler ile yaralananların mevzuatta yer alan tüm haklardan yararlanacaklarını da bildirdi.

Kamyonun güzergahında askeri kışla, MİT, emniyete ait binalar bulunduğu ve buralarda çok sayıda kamu görevlisinin ve askerin görev yaptığı belirtildi. Kaynaklar, kamyonda patlayıcının, ayrılarak farklı yerlerde kullanılmasının da tasarlanmış olabileceğini kaydetti.

Dürümlü'de acılar dinmiyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında hayatını kaybedenler için Tanışık köyünün bir tarafında erkekler, diğer tarafında kadınlar başsağlığı dileklerini kabul ediyor. Kadınlar, kendileri için kurulan taziyeevinde, evlatları, eşleri ve yakınları için Kürtçe ağıtlar yakıyor. Patlama sonucu yetim kalan 36 çocuk, yaşananlardan habersiz köy meydanında oynaması yürek burktu. Patlamada 2 kardeşi, 4 dayısı, amcası ve yeğenlerini kaydeden Ceylan Yaman "Köyde yaşayanların hepsi akraba. Ölenler arasında nişanlı, askere gidecek ve yeni evli gençler de vardı. Köyümüz çok güzeldi ama böyle bir acıyla güzel günlerimiz geride kaldı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber