Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

Dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliği 376 oyla kabul edildi. 367 sınırı aşıldığı için Referanduma gitmeye gerek kalmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı. Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi için oy kullanma işlemi tamamlandı. Birinci maddeye 373 kabul oyu çıktı. 138 milletvekili ret oyu kullandı. Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada kabul oyu 367'yi aşarsa referandum yapılmadan anayasa değişecek. İlk turda teklifin 1 maddesi için 350 kabul oyu çıkmıştı. Kabul oylarındaki artış dikkat çekti. Meclis'teki teklifin 2. maddesi için saat 13:30'da oy kullanma işlemine geçildi. İkinci oylamada ise 374 kabul, 136 ret oyu çıktı. Genel Kurulda, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi. 138 ret oyu çıktı. Dokunulmazlık teklifi referanduma kalmadan geçti.


Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık görüşmelerinin ikinci tur oylamaları başladı. Teklifin birinci maddesi yapılan oylama sonucunda ilk turda 373 evet oyu ile kabul edildi. İkinci madde de 374 evet oyu ile kabul edildi.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı. Çıkan sonuçlara göre ikinci turda CHP'den daha fazla milletvekilinin teklife kabul oyu verdiği yorumları yapılıyor.

367 AŞILIRSA...

Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, CumhurbaşkanıErdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

1. MADDE NE İÇERİYOR

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

2. MADDE

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.

ŞENTOP: GERİ ÇEKMEK MÜMKÜN OLMAZ

AK Partili Mustafa Şentop, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk oylamada 373 kabul oyu çıkmasına ilişkin konuştu.

Şentop, "367 civarında bir oy çıkacağı görülüyor. Biraz altında ya da biraz üstünde olabilir.Altında olursa referandum seçeneği gündeme gelecek.Tabi takdir cumhurbaşkanımızındır ama bu noktaya gelmiş olan bu çalışmayı geri çekmek mümkün olmaz" dedi.


Dokunulmazlık teklifinin 2. tur 1. maddesi üzerindeki sonuçlar açıklandı.

Oy sayısı: 531

Kabul 373

Ret: 138

Çekimse 8

Teklifin referanduma gitmemesi için gereken sınır olan 367 oya ulaşılmıştır. Şimdi 2. madde üzerinde görüşmeler yapılıyor. Maddenin tümü üzerindeki oylamada kabul oyu 367'yi aşarsa referandum yapılmayacak

1. TUR SONUÇLARI ŞE ŞEKİLDE OLMUŞTU

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber