Türkiye, 70'ten fazla lidere İstanbul'da ders verecek

Dünya kulak tıkarken başta Suriyeliler olmak üzere insani yardıma muhtaç herkese kucak açan Türkiye, 70'ten fazla lidere İstanbul'da ders verecek. Yarın başlayacak ve iki gün sürecek olan Dünya İnsani Zirvesi'nde AFAD ve Kızılay tecrübelerini aktaracak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Mayıs 2016 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, 70'ten fazla lidere İstanbul'da ders verecek

Resmi kalkınma yardımlarını 12 yılda 42 kat artıran, sadece Suriyeli sığınmacılara 10 milyar dolarlık destek sağlayan, parasal anlamda milli gelirine oranla dünyanın 'en cömert' donör ülkesi sayılan Türkiye dev zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tarihte ilk kez düzenlenecek olan 'Dünya İnsani Zirvesi' (DİZ) öncesinde İstanbul'da bayraklar çekildi.

70'İN ÜZERİNDE LİDER GELİYOR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un girişimiyle ortaya çıkan zirvede insani yardım alanında yaşanılan sorunlar ele alınacak ve liderlere çağrıda bulunulacak. BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (UNOCHA) organizasyonunda İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek olan zirveye yaklaşık 5 bin kişinin katılması bekleniyor. 70'in üzerinde devlet ve hükümet başkanı da zirveye iştirak edecek.

BM: SİZİ KUTLUYORUM

Zirve öncesinde düzenlenen DİZ Akademik Forumu'nda konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brien, "Türkiye'yi kutlamak isterim. Çok yüksek sayıda ihtiyaç içinde olan insana yardım eli uzattı. Siyasi liderler sorumluluklarını üstlenmeli, çatışmaları sonlandırmalı ve çözüm bulmalılar" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Bundan sonra insanlığa nasıl daha iyi hizmet verebiliriz, bu konuda fikirleri ortaya koyacağız, çözüm arayışlarını inşallah birlikte gerçekleştireceğiz. Bu zirve ilk olacak ama son olmayacak" mesajı verdi.

AFETLERİN MALİYETİ 300 MİLYAR DOLAR

Diz, gerek doğal afet kaynaklı gerekse silahlı çatışmalar sonucu oluşan insan acılarının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir dönemde düzenleniyor. 60 milyon insan, çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon insan doğal afetlerden dolayı mağdur oluyor. Bu afetlerin dünya ekonomisine maliyeti 300 milyar doların üzerinde. Zirvede insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlanıyor.

KIZILAY VE AFAD'IN TECRÜBESİ ÖRNEK

Türk Kızılayı da, zirve kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek, mülteci soruna dikkati çekecek ve katılımcılara insani yardım alanındaki tecrübelerini aktaracak. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, başta Kızılhaç olmak üzere uluslararası insani yardım örgütlerinin başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacak. Kızılay, "5 Kıtada 5 Çorba" etkinliği düzenleyecek. Zirvede, desteklerin koordinasyon merkezi AFAD da tecrübelerini aktaracak. Kilis Belediyesi de mülteci sorununa dikkat çekecek. Kilis'te yaşayan Suriyeli çocukların dünya liderlerine yazdığı mektuplar ile Suriyeli sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir resim sergisi de yapılacak.

7 YUVARLAK MASA TOPLANTISI

İki gün sürecek zirve kapsamında, dünyanın insani krizler bağlamında karşı karşıya bulunduğu sorunlara yönelik liderlerin güçlü taahhütlerini getirebilecekleri 7 yüksek düzeyli yuvarlak masa toplantısı, özel oturum ve yan etkinlikler düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve konuk liderlerin iştirakiyle de ayrı bir "Liderler Oturumu" gerçekleştirilecek. Zirvede liderler, "İnsanlık Gündemi" belgesini daha ileriyle taşımak adına taahhütlerini ilan edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda da bulunacak.

ÜÇ BELGE ORTAYAM ÇIKACAK

Zirvesonucunda üç belgenin ortaya çıkması bekleniyor. Yayınlanacak olan başkanlık özeti raporu ve ilgili tüm taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı liste, zirvenin en önemli iki sonucu olacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un eylüldeki BM Genel Kurulu öncesinde zirvenin sonuçlarına ilişkin bir rapor yayınlanması da öngörülüyor.

LAGARDE VE MERKEL'DEN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ GELDİ

Zirveöncesinde yazılı bir mesaj yayınlayan IMF Başkanı Christine Lagarde, "Zirve uluslararası toplumun tam desteğine layık" dedi. Lagarde IMF'nin, insani kriz yaşayan ülkelere yardımda bulunacakları sözünü verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye'nin sadece konuşmadığını, insani yardımları yerine getiren ülke olduğunu söyledi.

MESUT ALTUN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber