AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi başladı

AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı bugün görevi devralacak. AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin yapılacağı Ankara Arena Spor Salonu doldu...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2016 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi başladı

AK Parti, bugün Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'ndan sonra 3. genel başkanını seçmek için olağanüstü kongreyi topladı.

AK Parti Genel Başkanının seçileceği 2. Olağanüstü Kongre, Ankara Arena Spor Salonu'nda coşkuyla başladı. Partiyi olağanüstü kongreye götürme kararı alan Davutoğlu'nun aday olmayacağı kongrede, Binali Yıldırım tek genel başkan adayı.

AK Parti Genel Başkanlığı için Binali Yldırım tek aday olurken Merkez Yönetim Kurulu da bugün seçilecek. Ankara Arena Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayan AK Parti 2'nci Olağan Kongresi için partililer erken saatte salona geldi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve tribünleri kısa sürede dolduran çok sayıda partili slogan atarak Uğur Işılak'ın çalan şarkıları eşliğinde tempo tuttu. Salona giren milletvekillerinden bazıları, ellerinde Türk Bayrağı ve Parti bayraklarını taşıyan AK Partilileri selamladı. Sunucu, Twitter'da "buyukkongrekutluyuruyus" adıyla hastag açıldığını duyurarak salondakilerden tweet atmalarını istedi.

Salona "Kutlu yürüyüşümüze Binali Yıldırım'la devam", "2023 yolunda Hatay yolların ustasıyla", "Türkiye'nin meydanları, rengarenktir yolları, bizler dava erleriyiz, haykırırız sevdamızı", "Can Türkiye'ye heyecan geldi", "Mesele koltuk değil siz hala anlamadınız mı?", "Büyük millet büyük güç hedef 2023", "İlk günkü aşkla", "Reise yakışır başkanlık, Adıyaman'a yakışır bakanlık", "Ak gönüller taşıyoruz kara çukurları aşıp gelen" yazılı dövizi dikkat çekti. Partililer hep bir ağızdan "Beraber yürüdük biz bu yollarda" dörtlüğünü okuyarak salonu adeta inletti.

Salona giremeyenler kongreyi spor salonu etrafında kurulan çadırda izledi.

ÖNCE YILDIRIM SONRA DAVUTOĞLU SALONA GELDİ

AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte salona girdi.

AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım'ın Dikmen Vadisi'ndeki evinin önünde de sabahın erken saatlerinden itibaren büyük hareketlilik yaşandı.Yıldırım saat 10.20'de evden çıkarak basın mensuplarını selamladı ve Ankara Arena'ya doğru yola çıktı.

Binali Yıldırım sivil plakalı bir araçla geldiği salona giriş yaptı. Yıldırım salona alkışlar eşliğinde girerken partililerle tokalaştı, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte tribünlere karanfil attı, selfie çekti.

Ahmet Davutoğlu da eşi Sare Davutoğlu ile birlikte salona geldi. Davutoğlu'nun salonun kapısında Yıldırım karşıladı.

LİDERLERE ŞARKILAR

Binali Yıldırım kongre salonuna girerken Dombra şarkısı çalarken, Ahmet Davutoğlu'nun girişinde de Ahmet Hoca şarkısı çalındı.

DAVUTOĞLU GÖREVİ YILDIRIM'A TESLİM EDECEK

Kongrede, genel merkez tarafından ismi açıklanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım dışında aday çıkması beklenmiyor. Yıldırım, bugünkü konuşmasında 14 yıllık AK Parti iktidarlarında vatandaşların hayatını kolaylaştıran hizmetleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Şimdi sıra yeni Anayasa ve başkanlıkta" mesajını verecek. Cumhurbaşkanı ile uyum, parti içinde birlik, terörle mücadele, yatırımların devamı gibi konular da Yıldırım'ın konuşmasının ana başlıklarını oluşturacak.

27 Ağustos 2014'te AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlık görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan alan Davutoğlu, yine bir olağanüstü kongre ile AK Parti'nin bir numaralı koltuğunu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a devredecek. Kongrede, genel başkanlığın yanı sıra partinin diğer organlarının seçimi de yapılacak.

Başbakan Davutoğlu, kısa bir veda konuşması gerçekleştirecek. Yeni seçilecek Yıldırım ise teşekkür konuşması yapacak.

Davutoğlu, akşam üzeri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sunacak. Ardından da kongrede seçilen Genel Başkan Yıldırım, Beştepe'ye giderek hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'ndan alacak.

BİN 470 DELEGE OY KULLANACAK

Kongrede bin 470 delege oy kullanacak. Yıldırım seçim sonrası AK Parti 3. genel başkanı olarak tarihe geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurucu genel başkan olarak AK Parti'de 13 yıl 13 gün görev yaparken, Davutoğlu ise 20 ay 25 gün görev yaptı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi nedeniyle Cumhuriyet Caddesi, Hipodrom Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi trafiğe kapatıldı. Kongre nedeniyle Ankara Spor Salonu çevresinde ve Ankara'nın giriş yollarında geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik tedbirleri kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden 5 bin polis görevlendirildi. Kongrenin yapılacağı Ankara Arena Spor Salonu çevresi de bariyerler ile kapatıldı.

Atlı Polis Birlikleri de kongre alanında görev yapıyor. Salona giriş yapan vatandaşlar detaylı üst aramasından geçirildikten sonra salona alınıyor. Kongre nedeniyle Ankara dışından binlerce vatandaş sabahın ilk saatlerinde kongrenin yapılacağı alanda toplandı. Kongre nedeniyle trafiğe kapatılan yollar kongrenin bitimine kadar kapalı olacak. Ankara Tren Garı'nın ana girişi de güvenlik önlemleri çerçevesinde kapatıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ana giriş kapısının kongre bitiş saatine kadar kapalı olacağı ve girişlerin Celal Bayar Bulvarı tarafından yapılacağı bildirildi.

KONUŞMA METİNLERİ HAZIR

Bugün gerçekleştirilecek devir- teslim öncesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu resmi konutunda veda konuşmasına son şeklini verirken, Binali Yıldırım ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda bazı parti yöneticileriyle birlikte yeni dönem mesajlarını hazırladı. Yıldırım, kongre hazırlıklarından sorumlu heyet ile son bir toplantı yaptı.

Saat 10.00'da başlayacak kongrenin saat 16.00 - 17.00 sıralarında sona ermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber