Şeker hastalığında cerrahi yöntem

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı, metabolik cerrahi operasyonlarının Türkiye çapında yaygınlaşması amacıyla eğitim seferberliği başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2016 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şeker hastalığında cerrahi yöntem

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı bünyesindeki Metabolik Cerrahi Çalışma Grubu, Tip 2 diyabetin (şeker hastalığı) cerrahi tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi operasyonlarının yaygınlaşması amacıyla Türkiye çapında hekimlere yönelik eğitim seferberliği başlattı.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfından yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Alper Çelik'in başkanlığını yaptığı vakıf, eğitim seferberliğini Samsun'dan başlattı. İzmir, Elazığ ve Denizli'de çalışmalarına devam eden vakıf, gelecek günlerde Ankara ve Bursa başta olma üzere diğer illerde de eğitimlerini sürdürecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, amaçlarının metabolik cerrahi ameliyatlarının tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinin dünyada son birkaç yıldır uygulamaya başlandığını ve Türkiye'nin de bu ameliyatın uygulandığı 6 ülkeden biri olduğunun ifade eden Çelik, tüm Türkiye'yi dolaşarak metabolik cerrahi ameliyatlarını meslektaşlarına anlattıklarını söyledi.

Eğitim çalışmalarının hastalar açısından olduğu kadar Türkiye için de çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, açıklamasında, "Türkiye'deki yaklaşık 8 milyon tip 2 diyabet hastasının en az yüzde 10'unun ameliyata uygun olduğunu biliyoruz. Fakat ameliyatları yaygınlaştırmadan bu kadar büyük bir nüfusu tedavi etmemiz çok zor. Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 1'i ediyor. Dolayısıyla büyük bir seferberlik gerektiriyor. Bu kadar büyük bir nüfusu tek başınıza tedavi etmeniz imkansız." ifadelerine yer verdi.

Metabolik cerrahi ameliyatlarının Tip 2 diyabetin tedavisinde kalıcı çözüm sunduğunu vurgulayan Çelik, tedavide başarı oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu aktardı.

Doç. Dr. Alper Çelik, şunları aktardı:

"Ameliyat sayesinde ilaç ve insülini tamamen bırakan hastalar, hem diyabet gibi hayati tehlikesi bulunan önemli bir hastalıktan kurtulmakta, hem de diyabete eşlik eden obezite, yüksek tansiyon, kolestrol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara kalıcı çözüm bulunmaktadır. Geldiğimiz noktada artık Tip 2 diyabetli hastalar ve meslektaşlarımız bu ameliyatların başarılı sonuçlarını görüyor. Bu da her geçen gün meslektaşlarımızın metabolik cerrahiye olan ilgisinin artmasına neden oluyor. Ameliyatları uygulayabilen doktorlar çoğaldıkça hastalar için bu ameliyatı gerçekleştiren cerrahlara ulaşılabilirlik daha da artacak. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte her bölgenin en büyük şehrinde ameliyatları uygulayabilen en az bir meslektaşımız olsun istiyoruz."

Fikriye Susam Uyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber