'Biz bu tutanakların o bölümlerini hiç görmedik'

Davada tutuklu olarak yargılanan Ergenekon Davası'nın gizli tanıkları Serkan Zirek ve Ahmet Koç, daha önce Dursun Çiçek'in Erzincan'a gelerek bir otelde kaldığı ve Cihaner ile görüştüğü yönündeki iddialarını yalanlayarak, "Hayır Dursun Çiçek hiç buraya gelmedi. Biz aslında bu tutanakların o bölümlerini hiç görmedik" beyanında bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2016 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Biz bu tutanakların o bölümlerini hiç görmedik'

Erzincan'da 2009 yılında "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaya koydukları iddiasıyla dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan "Ergenekon" davasında, FETÖ/PDY örgütü üyesi olmamakla birlikte kumpasta görev aldıkları ve davada "gizli tanık" sıfatıyla yalancı tanıklık yaptıkları iddia edilen eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt ile diğer iki "gizli tanık" hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen davaya, tutuklu sanıklar Serkan Zirek, Ahmet Koç ve avukatları ile müşteki İlhan Cihaner ve avukatlığını üstlenen Ergenekon Davası sanıklarından Dursun Çiçek'in kızı İrem Çiçek katıldı.

Davanın tutuksuz sanığı ve Ergenekon davasında "Efe" kod adıyla gizli tanıklık yaptığı iddia edilen eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt ise duruşmaya gelmedi.

Sanıkların "FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme, yalancı gizli tanıklık yapmak, hürriyeti tehdit" suçlarından yargılandığı davada, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından iddianame okunarak, yargılamaya geçildi.

Tutuklu sanıklar Zirek ve Koç, mahkemede verdikleri ifadede, Ergenekon davasında "gizli tanıklık" yaptıklarını kabul etti.

Erzurum'daki dava ile İstanbul'daki ana Ergenekon davasında, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" uygulamaya konulmasına ilişkin kanıt olarak yer alan "emekli albay Dursun Çiçek'in Erzincan'a gelerek bir otelde kaldığı ve İlhan Cihaner ile görüştüğü" yönündeki ifadelerini mahkemede yalanlayan her iki sanık, "Hayır Dursun Çiçek hiç buraya gelmedi. Biz aslında bu tutanakların o bölümlerini hiç görmedik." beyanında bulundu.

Mahkeme, duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bozkurt'un bir sonraki celsede hazır edilmesi ve eksik evrakların tamamlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- "Bu kadar hızlı döneceğini beklemiyordum"

İlhan Cihaner ve avukat İrem Çiçek, duruşmanın ardından CHP Erzincan İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Cihaner, o dönemde azıcık hukuka inanan herkesin bir gün kurulan kumpasların ortaya çıkacağını düşündüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Bu, hukuk ve adalet kavramına inancı olan her insanın kestirebileceği bir şeydir. Eninde sonunda bu yaşanacaktı ama doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar hızlı döneceğini, bu kadar hızlı gerçekleşeceğini zannetmiyordum. O dönem tuzak kurgu kumpas davaları yaşanırken, bunun üzerinden Erzincan'dan siyasi hukuki, sosyal anlamda nemalananların şimdi bu yaşananları da yüzlerine vurulma zamanıdır. Bugün, o süreçte rol almış, aslında çok da büyük aktörler olmayan, bir takım piyonlar hakkında açılmış dava söz konusu. İşin aslı, sadece zincirin son halkası piyonu konumundaki 3-5 zavallı değil. Kuşkusuz onların hukuki karşılığı verilmelidir ama bir de beyinleri var, siyasi takipçileri, sorumluları, bunun üzerinden ülkedeki dönüşümü sağlayanları var. Onları da unutmamak gerekir."

- "Bugün doğruyu söylüyor olmaları affettirmez"

Avukat Çiçek de o dönem davada "gizli tanık" olanların bugün doğru beyanda bulunmalarının 5 yıllık süreci affettirmeyeceğini söyledi.

Davaya eklenecek yeni isimler ve firari sanık bulunduğunu ve bu davanın, o dönemin arkasında yatan gücün, daha büyük bir tablonun ortaya çıkması, onların yargılanmasının başlangıcı olarak gördüklerini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Ergenekon davası başladığında yeni mezun bir avukattım ve o gün babam davasındaki hakimlere, 'sizlerin yargılanacağını göreceğiz' demişti. O günlere baya yaklaştık. Zaten firari olanlar da ortada, biz buradayız, devam edeceğiz. Savcılar, bazı hakimler, gizli tanık Bayram Bozkurt yok. Hakkında yakalama kararı var ama bulunamamış. Daha kaçacak olan çok olacaktır. Onları kaçırmamak için süreci hızlandırmaya çalışıyoruz."

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin Erzincan'daki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, 2009 yılında dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de bulunduğu 14 sanık hakkında açılan "Ergenekon" davasına ilişkin başlatılan soruşturmada, söz konusu davada "gizli tanık" sıfatıyla yalancı tanıklık yaptıkları iddia edilen eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt ile Serkan Zirek ve Ahmet Koç hakkında "FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, yalancı gizli tanıklık yapmak, hürriyeti tehdit" suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber