2020'de ödemelerin yarısı dijitalden gelecek

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, mobil ve giyilebilir cihazlardan yapılan ödemelerde yüzde 35'lik artış yakalandığını belirterek "2020'de dijital ödemeler yüzde 50'yi bulur" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2020'de ödemelerin yarısı dijitalden gelecek

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, 2020'de ödemelerin yarısının dijitalden yapılacağını söyledi. Türkiye'de toplam kartlı ödemelerin geçtiğimiz yıl yüzde 15 büyüdüğünü, e-ticaretin ise yüzde 35'lik büyüme yakaladığını belirten Tezel, "E-ticaretin yüzde 40'ı mobil cihazlardan yapılıyor. Plastik kart kullanımı 2020'de yüzde 50'ye düşecek" dedi.

AVRUPA'NIN 3 KATI BÜYÜDÜ

Visa Türkiye'nin pazar payının yüzde 50.8 olduğunu ifade eden Tezel, "Geçtiğimiz 6 ayda Türkiye olarak Avrupa'nın 3 katı büyüme sağladık. Bu nedenle Visa Avrupa'da çok değerliyiz" diye konuştu. Tezel, 2015'te bireysel kredi kartlarının toplam alışveriş hacmindeki payının yüzde 73, bireysel banka kartlarının 7, ticari kartların ise yüzde 20 büyüdüğünü söyledi. Türkiye'de temassız kart oranının ise yüzde 35 olduğuna değinen Tezel, "Temassız ödemeyi kabul eden 300 bin terminal bulunuyor. Bu rakam toplamın yüzde 15'ine denk geliyor. Geçtiğimiz sene yüzde 5-6 civarındaydı. Terminal sayısı arttıkça kullanım da artacak. Zaten yeni terminaller temassız olmak zorunda" diye konuştu.

GİYİLEBİLİR DÖNÜŞÜMÜ

Geçtiğimiz 3-4 yılda temassız mobil ve giyilebilir teknolojide önemli adımlar atıldığını anlatan Tezel, "Şu anda bu teknolojiler kullanılmaya başlandı. Bundan sonra çok hızlı bir dönüşüm olacak. Altyapı yatırımlarını yapıyoruz" diye konuştu. Merve Tezel, şu anda birkaç bankanın uyguladığı temassız mobil uygulama üzerinde 4-5 yeni bankanın daha çalışmaya başladığı bilgisini paylaştı.

YENİ OYUNCULAR BİZİ ETKİLEMEZ

Türkiyeödeme sistemleri pazarını değerlendiren Tezel, Çinli Unionpay ve TROY'un pazara etkilerini şu sözlerle değerlendirdi: "Bizi etkileyeceğini düşünmüyoruz. İnsanlar uluslararası alanda harcama yapıyor sayı giderek artıyor. 90 milyon kişinin cebinde 30 yıldır Visa kartı var. İnsanlar bunu neden değiştirsin? Ayrıca insanlar kapalı kart istemiyor. Paypal gibi şirketlerin bizi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Toplam tüketici harcamalarının yüzde 40'ı kartla yapılıyor. Daha çok yol var"

BARIŞ ERGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber