AB, terörü öven partiyi kapatıyor

HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını demokrasi açısından 'endişe verici' olarak yorumlayan AB, kendi ülkelerinde 'terörü övme' suçunu parti kapatma sebebi olarak sayıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB, terörü öven partiyi kapatıyor

Selim Efe Erdem - istanbul

Türkiye'de terör örgütü PKK'ya araçlarında silah taşımak dahil çok sayıda terör suçuna karışan HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması AB üyesi ülkelerden sert tepki geldi ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'emsal kararları' hiç öyle demiyor. İspanya'da terör örgütü ETA ile bağlantısı tespit edilen Herri Batasuna Partisi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması bir tarafa, direkt kapatılmış ve AİHM'de bu kararı onamıştı. Başta Almanya olmak üzere AB üyesi ülkeler, teröre bulaşan HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının demokrasi açısından 'endişe verici' olduğunu açıklıyorlar ama kendi uygulamalarında aynı kelimeleri kullanmaktan imtina ediyor. İspanya, ETA'nın siyasi uzantısı olarak kabul edilen Halk Birliği'ni (Herri Batasuna) 'terör örgütünün hedeflerini paylaşması ve örgütsel birimler arasında ortak üyelikleri olması' sebebiyle kapattı. 2008'de Bask Milliyetçi Hareketi, (Acciön Nacionalista Vasca/ANV) sonra da Bask Komünist Partisi (Partido Comunista de las Tierras Vascas/PCTV) İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından aynı gerekçelerle kapatıldı.

Bu partilerin başvurusu inceleyen AİHM, 2010 yılında aldığı ve tüm ülkeler için emsal teşkil eden kararında, İspanya Yüksek Mahkemesi kararını 'Kamu güvenliğini ve düzenini sağlamak ve başkalarının hakkını ve özgürlüğünü korumak demokratik bir ülkede gereklidir' diyerek onadı. Onama kararında kapatılan ANV'nin politik projelerinin demokratik toplum konseptiyle çatıştığını da vurgulandı.

KINAMAMAK SUÇ

AİHM, söz konusu partiler ile ETA arasındaki bağlantıya da dikkati çekti. Partinin, terör örgütünün saldırılarını kınamadığı, Batasuna üyelerinin ANV'ye geçtiği, ETA'lı teröristlerin yakalanması ve öldürülmesi üzerine düzenlenen gösterilere katıldığına da vurgu yapıldı.

TÜRK TİPİ VEKİL DOKUNULMAZLIĞI AB'DE YOK

AB'nin bir çok ülkesinde 'Milletvekili dokunulmazlığı' bile bulunmuyor ya da 'terör ve suç üstü hallerinde' dokunulmazlık devre dışı kalıyor. İşte AB ülkelerindeki dokunulmazlık uygulamaları: İngiltere, Hollanda ve Avustralya'da kürsü haricinde dokunulmazlık yok. Fransa ve Belçika'da izin söz konusu. Almanya'da ise meclisin onayına bağlı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber