MİT TIR'ları ile ilgili İki komutan ilk kez hakim karşısına çıkacak

MİT TIR'larının durdurulmasından sorumlu iki komutan hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen komutanlar, ilk kez hakim karşısına çıkacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
MİT TIR'ları ile ilgili İki komutan ilk kez hakim karşısına çıkacak

Adana ve Hatay'da MİT tır'larının yasa dışı yollarla durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında haklarında "darbeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış; müebbet hapis cezası istenen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu için hazırlanan iddianame kabul edildi. Dava dosyasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki 46 sanıklı MİT Tır'ları davası ile birleştirilmesine karar verildi. Tahliye talepleri ise reddedildi.

"PLANLADILAR"

İddianamede, sözde "Kudüs ordusu terör örgütü" soruşturmasını yürüten ve davalarda sanık konumuna düşen kişilerin, soruşturma kılıfı altında uydurma gerekçe, sahte delil ve ihbarlarla Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yönetici ve mensupları ile sivil toplum kuruluşu mahiyetindeki İnsani Yardım Vakfı (İHH) yönetici ve çalışanlarının telefonlarını dinlemek suretiyle terörle irtibatlandırmaya çalıştıklarının tespit edildiği aktarılmıştı.

DARBE, CASUSLUK...

İddianamede, soruşturma kapsamında 29 Kasım 2015'te tutuklanmalarına karar verilen şüphelilerin hukümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan ise müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Hamza Celepoğlu'nun Tır'ların durdurulması olayında "koordinatör" olduğu ileri sürüldü ve bir yüzbaşının tanıklığına yer verildi. Tanık ifadesinde Celepoğlu'nun "JÖH göndereyim mi?" dediğini anlatmıştı.

YARGILAMA YARGITAY'DA YAPILIYOR

İlkderece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen ve gizlilik kararı verilen "Adana ve Hatay'da MİT'e ait tır 'ların durdurulması"na ilişkin davaya, Yargıtay'daki fiziki şartların yetersizliği sebebiyle Ankara Adliyesi'ndeki salonda bugün devam edilecek. Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı devam eden davada, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, eski savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca yargılanıyor. Adana ve İstanbul'daki davaların bu davayla birleştirilmesiyle yargılanan sanık sayısı 21'i tutuklu olmak üzere 46'ya yükselmişti. Son birleştirme kararı ile sanık sayısı 48 oldu.

NAZİF KARAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber