'Tek eksik konut kredi faizlerinin yüksek olması'

Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bayram: - "Türkiye'de inşaat sektöründe her şey tam, tek eksik konut kredi faizlerinin yüksek olması. Bu konuda atılan adımlar, konut sektörünü ileriye taşıyacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 19:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Tek eksik konut kredi faizlerinin yüksek olması'

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indiriminin yerinde bir karar olduğunu belirtti.

TCMB'nin Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dündar, konut almak isteyenlerin düşen faizle ertelediği talebi alıma dönüştürmesi açısından üst bandın 0,50 puan indirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Dündar, TCMB'nin faiz indiriminin yerinde bir karar olduğunu, bundan sonraki süreçte satışların devam etmesi için TCMB'nin faiz indiriminin sürmesi ve düşen gösterge faizinin konut kredilerine net olarak yansıması gerektiğini vurguladı.

Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram da TCMB'nin yarım puanlık faiz indirimine gitmesini yerinde bir hareket olarak değerlendirdi.

Türkiye'de inşaat sektöründe her şeyin tam olduğunu ancak konut kredi faizlerinin yüksek olmasının sıkıntı yarattığını vurgulayan Bayram, bu konuda atılan adımların konut sektörünü ileriye taşıyacağını ve sektörün önünün açık olduğunu kaydetti.

Royal Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Çehreli, "Vatandaşın ertelediği konut talebi nisan ayında düşüş gösterse de bugün açıklanan inşaat ruhsatları ve yapı kullanım izin belgelerindeki artış, sektörde işlerin kötü gitmediğini ve olumlu tablonun korunduğunu gösteriyor. Öte yandan açıklanan yeni kabinede isimlerin belli olması ve ekonomi patronlarının vizyonunun geniş olması, sektörümüz açısından son derece sevindirici. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı'ndan beklentimiz ise önceliğine kentsel dönüşümü alması." ifadelerini kullandı.

Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma da faiz indiriminin kendileri açısından ve konut almak isteyenler açısından önemli olduğunu belirtti.

Faiz indirimlerinin bir an önce konut kredilerine yansıması ve kredi faizlerinin düşmesi gerektiğinin altını çizen Alma, faizler düştükçe konut alımının da artacağı öngörüsünde bulundu.

Alma, kabinedeki yeni ekonomi yönetimin yapacakları yeni düzenlemelerle sektörü ileriye taşıyacağına dair inancının tam olduğunu da vurguladı.

- "Umutlarımızı koruyoruz"

Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır, 0,50 puanlık indirim düşük olmasına karşın geçen ay ve bu ay yapılan toplantıdan faiz indirim kararı çıkmasının, indirimlerin devam edeceğini gösterdiğini aktardı.

Bunun da sektör açısından son derece pozitif bir gelişme olduğunu dile getiren Hışır, şunları kaydetti:

"Birçok insan konut almak istiyor ancak konuta ulaşım, ellerinde yeterli nakit olamayınca mümkün olmayabiliyordu. Faizlerin düşmesi ve bunun konut kredilerine yansımasıyla sektörde canlanma kaçınılmaz olur. Bu arada kabinenin yeni bakanlarının da sektörü yukarılara taşıyacak yeniliklere imza atacağını düşünüyoruz. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyecilikten gelen bir isim olduğu için sektöre artı değerler katacak. Sayın Bakanımızdan öncelikli beklentimiz kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermesi."

CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan, yakın vadede faiz indiriminin konut kredisi faiz oranlarında da etkili olacağına dikkati çekerek, Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu, büyümek için yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İnan, yeni yatırımlar için faiz oranlarının düşük olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber