Emniyet müdürü hakkındaki tutuklama talebi reddildi

Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının tüm sanıklar hakkındaki tutuklama talebini reddetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2016 20:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet müdürü hakkındaki tutuklama talebi reddildi

Mersin merkezli 19 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonun ardından 70 sanığın yargılandığı davada mahkeme, tüm sanıklar hakkındaki tutuklama talebini reddetti.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve izleyicilerle basın mensuplarının salonda yer olmadığı gerekçesiyle alınmadığı duruşmaya, aralarında başka bir davadan tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün'ün de olduğu bazı sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Başka bir davadan tutuklu bulunan, daha önce delillerin tamamını gördükten sonra geniş savunma yapmak için süre isteyen sanıklardan gazeteci Mehmet Baransu ise duruşmada yer almadı.

Dördüncü celsesi 16 Mayıs'ta görülmeye başlanan, bazı sanıkların ifade için ek süre istemesi nedeniyle ertelenen duruşmanın 18 Mayıs'taki oturumunda savcının bu davada tutuksuz yargılanan tüm sanıklar için istediği tutuklama talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Bir sanığın ifade verdiği duruşmada mahkeme ayrıca, bir önceki oturuma katılmayan 10 sanık hakkında verdiği yakalama kararını da kaldırarak, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.

- FETÖ/PDY davası

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, salonun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personeli Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmesiyle bu davada tutuklu sanık kalmamıştı.

Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim'deki duruşmalarda sanıklardan sadece 2'si ifade vermiş, aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun da olduğu diğer sanıklar delilleri gördükten sonra daha geniş savunma yapmak için zaman isteyince duruşma 13 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısının 66'dan 70'e yükseldiği dava, bu tarihte yeniden devam etmiş, sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmalarıyla geçen duruşmaların ardından 18 Ocak'ta 2 sanık daha ifade vermiş, 19 Ocak'ta da müştekilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştı.

Mahkeme, 8 Şubat'taki duruşmada da savcının 18 sanık hakkındaki tutuklama istemini ve sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini reddederek, duruşmayı ertelemişti.

Dördüncü celsesi 16 Mayıs'ta görülmeye başlanan, sanıkların ifade için süre istemesi nedeniyle 18 Mayıs'ta devam etmesine karar verilen duruşmada savcı, tutuksuz yargılanan sanıkların tamamının "suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut deliller, sanıkların ısrarla savunma yapmak istememesi" gibi nedenlerle tutuklanmasını istemiş, kararı sonraki oturumda değerlendireceğini belirten mahkeme heyeti, geçerli mazeret sunmayarak oturuma katılmayan 10 sanık hakkında yakalama kararı ile duruşmanın 24 Mayıs'ta devam etmesine karar vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da davaya avukatları aracılığıyla müdahil olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber