İstanbul Tahkim Merkezi'nde davalar hızlı ve ucuz

Afrika ve Ortadoğu'dan iki dava aldıklarını söyleyen İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Ziya Akıncı "Hem hızlıyız hem de ucuz. Mahkemelerde 5-6 yıl süren dava bizde 3 ayda bitiyor. Maliyet açısından da mahkemelerden daha ucuz" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mayıs 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul Tahkim Merkezi'nde davalar hızlı ve ucuz

Yener Yalçın

Ticari uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakemlerce çözümlendiği bir merkez olarak Ocak 2016'da faaliyete geçen İstanbul Tahkim Merkezi, çok yeni olmasına rağmen uluslararası dava almayı başardı. Bu tür merkezlerin 4-5 yıl tanıtım sonrası dava aldığını belirten İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı "Biz çok yeni olmamıza rağmen şimdiden iki dava geldi. Bir tane daha görüşüyoruz" dedi. 3. Havalimanı, Mersin'den Kıbrıs'a su sağlayan projelerde de ISTAC'ın seçildiğini belirten Akıncı "Hem hızlıyız hem de mahkemelere göre çok ucuz. Bir ticari dava mahkemelerde 5-6 yıl sürebilirken biz de 3 ayda sonuçlandırılıyor. 100 milyon liralık bir ticari davada mahkeme masrafı 6.8 milyon liraya ulaşırken biz de 813 bin lira" dedi. Geçtiğimiz akşam TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı'yla ISTAC yönetim kurulu üyeleri gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

KARARLAR TÜM DÜNYADA GEÇERLİ

Ziya Akıncı ise kuruluşun üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken İSTAC'ta davaların görülmeye başlandığını anlatarak, "Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika dikkate alındığında, uluslararası tahkim açısından İstanbul'un neredeyse tek rakibi Dubai Tahkim Merkezi görünüyor. Fakat yakın zamanda bölgenin en önemli tahkim üssü olmayı amaçlıyoruz" dedi. Akıncı'nın verdiği bilgilere göre İstanbul'daki kararlar, tıpkı mahkeme kararları gibi kesin ve bağlayıcı bir güce sahip. Hatta New York Konvansiyonu sayesinde İSTAC'ta verilen hakem kararları dünyadaki tüm ülkelerde, tıpkı o ülkeden verilen mahkeme kararları gibi icra edilebiliyor.

ÜÇ AY İÇİNDE ÇÖZME TAAHHÜDÜ

Akıncı, "İstanbul Tahkim Merkezi, küresel standartları uygun olarak kuruldu. Bu açıdan olası bir anlaşmazlıkla ilgili yabancı yatırımcının da kafasında soru işareti kalmıyor. Özellikle iş davaları, normal mahkemelerde yıllarca sürebiliyor. Bizse uyuşmazlıkları en geç 3 ay içinde sonlandırmayı taahhüt ediyoruz" dedi. İş dünyası açısından 'vakit nakittir' özdeyişini hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da "Ticari ihtilafları çözerken hızlı, pratik ve güvenilir olanı seçeriz. Bugün, hakimlerimiz bilirkişilerin raporlarına mahküm bir şekilde karar vermek durumundalar. Tahkimdeyse, uyuşmazlığı çözen hakemler konusunun uzmanı kişilerden oluşuyor ve taraflar bu hakemleri atıyor" dedi.

İslam ülkeleri arasında da bir tahkim merkezi olacak

İstanbul Tahkim Merkezi'nin ekonomik işleyiş ve sağlıklı yatırım ortamı için önemli bir işlev göreceğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hızlı karar için alternatif çözüm yollarına ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

ZORUNLU OLSUN

"Belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirmeliyiz. Bunun için Adalet Bakanlığı ve Yargıtay-Danıştay ile birlikte son 6 ayda 3 defa bir araya geldik. Kapsamlı çalışmalar yaptık ve bir yol haritası hazırladık. Bunların da yakın da hayata geçmesini bekliyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu "Dünyada tahkimin güçlenmesi için, özel sektör kadar, kamu da burada yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde kamu kurumları tahkimi kullandığı için bu sistem oralarda daha hızla gelişti. Bizim de beklentimiz, kamu işlerinde tahkim maddesine yer verilmesi" dedi. Filistin ve İsrail işadamları arasındaki anlaşmazlıklar için kurulan Kudüs Tahkim Merrezi'nin başkanlığını yaptığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, benzer yapının Kıbrıs'taki Türk-Rum işdünyası arasında da kurulması için çalıştıklarını belirtti. İslam Ülkeleri arasında bir tahkim merkezi kurulması kararı alındığına değinen TOBB Başkanı, "Bu yeni merkezin İstanbul'da kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber