Dünya insani zirveye 'G7 liderlerinin katılmaması üzüntü verici'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana tarihin en büyük mülteci krizinin yaşandığı bir dönemde küresel inani yardım sisteminin masaya yatırıldığı Dünya İnsani Zirvesi'ne katılmayan G7 ülkelerinin liderlerin sitem etti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Mayıs 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünya insani zirveye 'G7 liderlerinin katılmaması üzüntü verici'

DÜNYA TAŞLARDAN

Zirveye Almanya Şansölyesi Angela Merkel dışında dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderlerinin katılmadığını hatırlatan Erdoğan, "G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında burada olmayışı, bana göre de üzüntü vericidir" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım artık, hiçbirimiz kendimizi insani krizlerin etkilerinin dışında tutamayız. Buna, silahlı çatışmalardan terör saldırılarına, doğal afetlerden iklim değişikliğine kadar tüm insani krizler dahildir. Sınırlar, mesafeler, yükseltilmiş duvarlar, tel örgüler, bizi sorunlardan uzak tutmaya yeterli olmayacaktır. Bunun en son örneğini 6 yıldır süren Suriye krizinde hem de çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Akdeniz'in yuttuğu hayatlar, sahillere vuran masum çocuk bedenleri bu mesajı adeta bir Tokat gibi insanlığın suratına çarpıyor" ifadelerini kullandı.

1500 taahhüt

Erdoğan Suriye'de 12 milyon insanın yerinden edildiği hatırlarak "İnsani kriz karşısında, birkaç komşu ülke dışında kimse iyi bir sınav verememiştir. Artık bu konuda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Maalesef bugün insani krizlere maruz kalan yüz binlerce kişi imkan ve kaynak kıtlığından değil, Merhamet yoksunluğundan kaybediyor, hayatını kaybediyor" dedi.

Ban Ki-Moon ise, "Misafirperverlikleri ve ev sahipliği için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" dedi. Uluslararası STK'lara devletlere ve özel sektöre çağrıda bulunarak BM'ye destek olmalarını isteyen Ban Ki-Moon, "Şimdiye kadar başardıklarımızla gurur duyabiliriz. Bunları bir adım ileri taşımamız gerekiyor. Bu zirvede 1500'den fazla taahüt verildi. Dönüşüm niteliğinde değişimin öncüsü bu taahütlerden biri eğitim. Eğitim finansman beklemez. Nitelikli eğitim gençlere ve çocuklara en kısa sürede ulaştırılmalıdır" dedi.

'Takipçisi olacağız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Nasıl bir yol çizildi, zirvenin devamı olacak mı?" sorusu üzerine, "Bizler şu anda bu işin dertlisi olarak, Türkiye olarak bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"BM'nin bunu sürekli gündeminde tutması bize şunu sağlayacaktır. Bütün gelişmiş ülkeler başta, G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında, burada olmayışı, bana göre de üzüntü vericidir. Bunu G7 ülkelerinin yakın takibe alması gerekir. Bu kadar imkan, güç var. Bu imkanı, bu gücü en azından düşüncelerinizle 'ne gibi katkılarda bulunuruz?' Bunları buralarda ortaya koymak suretiyle diğer ülkeleri de teşvik etmek, herhalde gelişmiş ülkelerin en önemli görevleri arasında olsa gerek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber