'Kadınların temsili artırılsın'

Dünya İnsani Zirvesi'nde kadınların uluslararası ve siyasi alanda daha fazla temsil edilmesi için birlikte çalışma kararı alındı. Geçen yıl insani fonların yalnızca 0,01'inin kadın istismarına ayrıldığı belirtildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Mayıs 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kadınların temsili artırılsın'

Dünya Taşlardan

İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi kapsamında dün "Kadınlar ve kızlar: Cinsiyet eşitliğinde çözüme ulaştıran eylemler paneli" gerçekleştirildi.

Panele eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, Samoa Başbakan Yardımcısı Fiame Naomi Mata'afa, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ve Fiji Başbakanı Frank Bainimarama katıldı.

Panelde liderler ortak kararlara imza atarken, kadına şiddeti azaltmak için hep birlikte çalışma kararı alındı. Kadınların uluslararası ve siyasal alanda daha fazla temsil edilmesi gerektiği savunulurken, kadın ve erkeklerin eşit katılım hakkına sahip olması gerektiği vurgulandı.

'Dinden bağımsız'

Panelistlerden Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, kendisini uzun yıllar kadın ve kız çocuklarına adamış bir isim. Afganistan ve Suriye gibi savaş bölgelerinde faaliyetlerde bulunan Kitaroviç, kadına yönelik şiddeti engellemek için öncelikle zihniyetin değiştirilmesi gerektiğini savunurken, yeni bir siyasi kültürün geliştirilmesinin de önemini vurguladı. Kadınların yaşadıkları sorunların din ve kültürden bağımsız olduğunu savunan Kitaroviç, bunların mazaret olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Kadınların, ekonomik olarak kalkınması gerektiğini savunan Kitaroviç, hükümetleri kamu harcamalarıyla kendilerine destek olmaya çağırdı.

Kadına fon yok!

Panelde tutkulu bir konuşma yapan İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins ise, dünyanın dört bir yanında kadınların sürdürülebilir kalkınmada görev alması gerektiğini vurguladı.

Higgins, "Yaşanan açlık, sağlık sorunları ortadan kaldırılmalı, çatışmalar en hızlı şekilde engellenmeli" dedi. Dünya İnsani Zirvesi'nin kararları eyleme dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Higgins, BM'in "2030'a kadar "kadın-erkek eşitliği sağlama" hedefine ithafen, "Eşitlik bir dakika beklenmeden şu an sağlanmalıdır" dedi. Mülteci kamplarındaki kadınların yaşadığı zor şartlardan bahseden Higgins, "Geçen yıl insani fonların yalnızca 0,01'i kadın istismarına ayrıldı. Bunu sorgulamalı, müzakarelere bir an önce başlayarak yeni taahütler vermeliyiz" dedi.

Yüzde 200 artış

Samoa Başbakan Yardımcısı Fiame Naomi Mata'afa ise kadınların siyasi bağlamda yükselişe geçmesi gerektiğini savundu ve ülkelerinde kadın katılımının bu yılki seçimlerde yüzde 200 arttığını vurguladı. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de konuşmasına, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için güvenlik organizasyonlarında, insan hakları örgütlerinde ve BM delagasyonlarında kadınların yerlerinin artırılması gerektiğini savundu. Toplumsal eşitliğin bir numaralı öncelik haline gelmesi gerektiğini savunan Wallström, "bu zirve sayesinde desteklerimiz fona dönüştürülmeli ve sahada uygulamaya geçilmeli" dedi.

Ramazanoğlu ise, Türkiye'de çalışmaların insan odaklı yürütüldüğünü vurgularken, değişimin aktörleri ve liderlerinin kadınlar olmasının taahüt edilmesini istedi. Türkiye'nin geçici barınma merkezlerinde kadınların liderlik rollerinin artırılması için çalışmalar yapmaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin eğitim erişimine ulaşamayan kadınlara destek verdiğini vurgulayan bakan, erken yaşta ve zorla evlilikler açısından farkındalıkların artırılmasına devam edileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber