Yeni kabinede isimler ve dengeler

Türkiye'nin 65. hükümeti, beklenen değişikliklerin yanı sıra sürpriz kararları da ortaya koydu. Başbakan Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu döneminin önemli bazı isimlerini kabinede tutarak, 'bütünlük' mesajı verdi. Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın kabinede tutulması, Recep Akdağ'ın yeniden kabineye alınması, Yıldırım'ın 'sürpriz karması' olarak nitelendirildi. Yeni 9 bakan kabineye girerken, 4 bakanın görev yeri değişti.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Mayıs 2016 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni kabinede isimler ve dengeler

Nuray BABACAN

MEHMET ŞİMŞEK: Ekonomi yönetiminde kökten değişiklik olacağı iddialarına karşın ekonominin direksiyonunda kaldı. Küresel ekonomik dengeler nedeniyle Yıldırım'ın hem eski hem yeni anlayışla 'ekonomi karması' yaptığı dile getirildi.

LÜTFÜ ELVAN: Bir önceki kabinede Davutoğlu'na yakın çalıştığı iddia edilse de çalışkanlığı ve yeni projeler geliştirmeye uygun kişiliği ile dikkat çekti. Parti içi siyasi tartışmaların dışında kaldı.

RECEP AKDAĞ: 6 ay önceki kabine değişikliğinde de adı Sağlık Bakanı olarak geçmişti. Son dakikada partide genel başkan yardımcılığı görevine kaydırılan Akdağ'ın yeniden kabineye alınmasında Yıldırım'ın etkisi olduğu öne sürülüyor.

NURETTİN CANİKLİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla tanınıyor. Partili cumhurbaşkanı tartışmasını ilk o başlattı. MKYK'da Davutoğlu'nun il ve ilçe başkanı atama yetkisinin alınması, kongre, MKYK'ya girecek isimlerin belirlenmesi ve yeni kabine gibi süreçlerde Erdoğan'la birlikte çalıştı.

VEYSİ KAYNAK: Geçen dönem listeye alınmayan Kaynak, bu sürede Adalet Bakan Yardımcılığı yaptı. Dengeci kişiliği ile tanınıyor.

ÖMER ÇELİK: AK Parti siyasetinde tüm aşamalarda görev alan nadir isimlerden biri. Saray'a yakın olan Çelik, partideki 'dengeler ve uzlaşmalar' konusunda da aldığı rolle tanınıyor.

AHMET ARSLAN: Yeni hükümetin ulaştırma ve haberleşme projelerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın söz sahibi olacağı biliniyor. Arslan, Yıldırım'ın siyasete soktuğu eski bürokratı.

MEHMET ÖZHASEKİ: Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ardından Ankara'ya geldiği günden beri ismi, olası bakanlar arasındaydı. Geçen dönem bakanlığının 'paralel sermaye'yle yakınlığı gerekçesiyle bekletildiği iddia edilmişti. Bu isim için Yıldırım'ın ikna edici olduğu söyleniyor.

NİHAT ZEYBEKCİ: Siyasi hayatı, her aşamada Cumnhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la paralel sürdü. Davutoğlu kabinesine alınmamasının en önemli nedeni de, 12 Eylül kongresinde Davutoğlu'na ve ekibine karşı takındığı muhalif tavır oldu.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yakınlığı anne-babasına dayanıyor. Erdoğan'ın yakın arkadaşları olan ve AK Parti'nin kuruluşunda görev alan Sayan Ailesi'nin çocukları da siyasette ve bürokraside yer edindi.

FARUK ÖZLÜ: Siyasetin yeni yüzlerinden. Eğitimi ve Savunma Sanayiinde aldığı görevler nedeniyle yıldızı parlayan ve Erdoğan'ın siyasete girmesini sağladığı isimlerden biri olarak biliniyor.

DIŞARIDA KALDILAR

Kabine dışı kalan en sürpriz isim Mehmet Müezzinoğlu oldu. Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Müezzinoğlu, genel başkan yardımcısı yapılarak değerlendirildi. Eski AB Bakanı Volkan Bozkır'a parti içi hesaplar nedeniyle kabinede yer verilmediği iddia ediliyor. Mustafa Elitaş da Kayseri'den Özhaseki'nin bakan yapılması nedeniyle kabine dışı kaldı. Cevdet Yılmaz da bu kez aradığını bulamadı. Sema Ramazanoğlu ve Fatma Güldemet Sarı da 6 ay sonra kabine dışında kaldı. Yeni kabinede Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da yer almadı.

DOLMABAHÇE EKİBİ GİTTİ

YENİ kabinede görev verilmeyen isimler arasında en dikkat çekicileri, eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile kabinede kısa süre görev yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal oldu. Son dakikada yeni Bakanlar Kurulu'nda kalacakları iddia edilen bu isimlerin yer almayışı sürpriz olarak nitelendirildi. İki ismin de Dolmabahçe mutabakatı olarak adlandırılan ve HDP'lilerle çözüm süreci bildirisinin açıklanmasıyla sonuçlanan fotoğraftaki iki bakan olması dikkat çekti.

TEK KADIN BAKAN

Bir önceki kabinede 2 olan kadın bakan sayısı 65. hükümette 1'e düştü. Bakanların çoğu üniversite eğitimlerini Ankara ve İstanbul'da tamamladı. Yaş ortalaması da yükselen yeni kabine, Karadeniz ağırlıklı. Kabinede hem doğum yerleri hem de milletvekili seçim bölgesi Karadeniz olan 2 başbakan yardımcısı ve 4 bakan yer aldı. Dün Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yeni kabinenin bazı özellikleri şöyle:

m Hükümetin yaş ortalaması 57. Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki 64. hükümetin yaş ortalaması 52.5 olmuştu. 61 yaşındaki Başbakan Yıldırım başkanlığındaki hükümetin en yaşlı ismi, 68 yaşındaki Orman Bakanı Veysel Eroğlu. Kabinenin en genç ismi, 35 yaşındaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı 38 yaşındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve 40 yaşındaki Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da genç bakanlardan.

3 ÇOCUK ORTALAMASI TUTMADI

m Yeni kabinede 6 çocukla Sağlık Bakanı Recep Akdağ başı çekti. Akdağ'ı 5 çocukla Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı izledi. Kabinede Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 4'er çocukları bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 3'er çocukları var. Yeni kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğütlediği 3 çocuk ortalamasını tutturamadı. Çocuk ortalaması 2.9'da kaldı.

m Yeni kabinede Karadeniz bölgesinin ağırlığı da dikkat çekiyor. Hem doğum yerleri hem de milletvekili seçim bölgesi Karadeniz olan 2 başbakan yardımcısı ve 4 bakan kabinede görev yapıyor. (Erdinç ÇELİKKAN - Gamze KOLCU/ANKARA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber