Adli Tıp, Mehmet Ayvalıtaş'ı 'asli' ve tam kusurlu gösterdi

Gezi Parkı olayları sırasında ölen Mehmet Ayvalıtaş hakkındaki davada Adli Tıp Kurumu raporunu yolladı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 25 Mayıs 2016 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adli Tıp, Mehmet Ayvalıtaş'ı 'asli' ve tam kusurlu gösterdi

Kurthan DEMİR

Gezi Parkı eylemleri sırasında Ümraniye'de düzenlenen yürüyüşte meydana gelen kazada bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş davasına devam edildi. Tarafların kusur durumlarına ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan beklenen rapor mahkemeye ulaştı. Raporda, sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş'ın 'kusursuz', yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş ile olayda yaralanan Seyit Kartal'ın ise asli ve tam kusurlu oldukları ifade edildi.

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, kazada yaralanan Seyit Kartal ve babası Mustafa Kartal ile taraf avukatları katıldı. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan da destek için adliyeye gelip duruşmayı izledi. Adliye önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliyenin dışında yaklaşık 20 kişilik bir grup aileye destek vermek için hazır bekledi.

Duruşmada, tarafların kusur durumlarına ilişkin Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan raporun da mahkemeye dosyasına ulaştığı belirtildi. 2 sayfalık raporda, olay günü olan 2 Haziran 2013 tarihinde, Mehmet Ayvalıtaş ile mağdur Seyit Kartal'ın da aralarında olduğu bir grubun Gezi Parkı protestosu kapsamında O-1 Güney TEM Otoyolu, 6 No'lu üst geçit civarında yayalara kapalı olan ve bariyerlerle çevrili yolu trafiğe kapatmak istedikleri belirtildi. Rapora göre, grubun yola çıkarak 'Dur' işareti yaptığı, sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş'ın ani fren neticesinde önünde seyir halinde bulunan Cengiz Aktaş yönetimindeki otomobile çarptığı anlatıldı. Araçların çarpışmanın etkisiyle Mehmet Ayvalıtaş ve Seyit Kartal'a çarptığı belirtilen raporda, Ayvalıtaş ve Kartal'ın, yaya girişleri fiziki engellerle kapatılarak yasaklanmış otoyola girip kendi can güvenliklerini tehlikeye düşdükleri, dikkatsiz, özensiz ve nizamlara aykırı hareket ettikleri ifade edildi. Adli Tıp raporunda, Ayvalıtaş ve Kartal'ın asli ve tam kusurlu olduğunu belirtti.

Raporda, sanık sürücüler Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş'ın ise yaya girişine yasaklanmış ve bariyerlerle çevrili otoyolda araçlarıyla seyretmekteyken ani bir şekilde ve tehlike oluşturur tarzda yola giriş yapan yayalara çarpması nedeniyle olaya karıştıkları iddia edilerek, "Olayın şekli, mahal şartları ve yolun özelliği dikkate alındığında, hatalı tutum ve davranışları bulunmadığından sonuçta atfı kabil kusurları yoktur" cümlelerine yer verildi.

Müşteki avukatlarından Sevgi Evren Köroğlu, raporu kabul etmediklerini ve Adli Tıp Genel Kurulu'ndan rapor alınmasını istediklerini söylerken, müvekkili olan tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın sınavları nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirten avukat Yalçın Tura ise her iki raporunda birbirlerini teyit ettiğini ve yeni bir rapor alınmasına gerek olmadığını belirtti.

Duruşmada söz alan baba Ali Ayvalıtaş da, "Allah buradakilere evlat acısı yaşatmasın. Evlat acısını çekmeyen bilemez. Oğlumu kaybettim. Ardından eşimi kaybettim. Sonra da bypass ameliyatı oldum. Cennetten cehenneme düştüm. Suçumuz insan olmak. Adalet bekliyorum. Önce Allah'a, sonra adalete güveniyorum" dedi.

Mahkeme Heyeti, müdahil ve sanık vekillerinin Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporuna karşı var ise itirazlarını belirtmeleri için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından adliye dışında basın açıklaması yapıldı. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan: ''Avukatlarımız belirtti, bilirkişi raporları maalesef Cd'leri dahi izlemeden verilen raporlar. Talimatlanmış bilirkişiler ile karşı karşıyayız. Önyargılı bilirkişiler, önyargılı heyetlerle karşı karşıyayız" dedi.

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ise, ''Bizim çocuklarımız Türkiye halkları adına bedenlerini verdiler. Onun için bütün Türkiye Cumhuriyeti'nin insanlarının uyanmasını istiyoruz. Herkesin birlikte hareket etmesi lazım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber