HDP dokunulmazlığı bugün AYM'ye taşıyor

HDP, dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin iptali için bugün ilk hukuki adımı atacak. Toplam 59 milletvekili bulunan HDP grubunda, haklarında fezleke bulunan 53 vekil, düzenlemenin iptal edilmesi için AYM'ye bireysel başvuru yapacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP dokunulmazlığı bugün AYM'ye taşıyor

NAMIK DURUKAN

Her vekil için hakkındaki fezlekeye göre ayrı hazırlanan dilekçelerde; düzenlemenin eşit yargılanma ilkesine aykırı olduğu, savunma hakkının yok sayıldığı ve yasama faaliyetlerini engellediği belirtilecek.

Başvuruda, milletvekillerinin mevcut dosyaları üzerindeki dokunulmazlığın bir defalığına kaldırılmasının eşit yargılama ilkesine aykırılık oluşturduğu ifade edilerek, "Anayasa değişikliği kılıfı altında yaklaşık 6 milyon seçmenin irade olarak Meclis'e gönderdiği milletvekillerimizin yargılanmasına sebep olan bu Anayasal değişikliğin öz itibari ile dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır" ifadelerine yer verilecek.

Bireysel başvuru dışında AYM'ye 110 milletvekilinin imzası ile başvurma girişimi de sürüyor. HDP yönetimi CHP'den gelen net mesaj üzerine farklı bir yol izleyecek. HDP, parti girişimi yerine bireysel çabayı öne çıkarıp CHP milletvekillerini iknaya çalışacak. HDP'liler görüşmelerde, "Herhangi bir partinin değil milletvekillerinin haklarının korunması" ifadesini öne çıkararak imza için destek isteyecek.

AİHM hazırlığı

HDP'li milletvekilleri, AYM'den olumsuz karar çıkma olasılığına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurma yönünde de hazırlık yapıyor. AİHM'nin farklı ülkelerdeki parlamenterlerle ilgili daha önce verdiği bazı kararları yakından inceleyen HDP, olumlu kararlar verildiğini tespit etti. Buna göre iç hukuk yollarının tüketilmesi sonrasında zaman kaybetmeden fezlekesi bulunan 53 milletvekili AİHM'ye tek tek başvuru yapmayı düşünüyor.

Bireysel çaba

Bireysel başvuru dışında AYM'ye 110 milletvekilinin imzası ile başvurma girişimi sürerken HDP yönetimi CHP'den gelen net mesaj üzerine farklı bir yol izleyecek. HDP, parti girişimi yerine CHP milletvekillerine bire bir kulis yaparak iknaya çalışacak. HDP görüşmelerde, "Herhangi bir partinin değil milletvekillerinin haklarının korunması" ifadesini öne çıkararak imza için destek isteyecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber