'İhracat fırsatlarını gelişmekte olan ülkelere yönlendirmeliyiz'

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından düzenlenen, "Afrika'daki Türk Firmalarının Başarı Sırrı" konulu panelde, konuşan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çuhacı, "İhracat fırsatlarını Batı ülkeleri yerine gelişmekte olan ülkelere yönlendirmeliyiz." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2016 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İhracat fırsatlarını gelişmekte olan ülkelere yönlendirmeliyiz'

TÜGİAD'tan yapılan açıklamaya göre, Çuhacı,sürdürülebilir büyüme ve 2023 kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için ihracatta yeni pazarlara yönelmek gerektiğini belirterek Afrika'nın gerek yatırımcının gerekse ihracatçının listesinde giderek daha üst basamaklara çıktığını söyledi.

2050 yılına kadar nüfusun ikiye katlanmasını beklediklerini söyleyen Çuhacı, Afrika'nın, ekonomik faaliyetler ve ticari anlamda önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Çuhacı, "Afrika kıtasında artık yoksulluk ve açlıkla mücadele devri geride kaldı. 1 milyar 150 milyonluk nüfus, 3 trilyon dolarlık toplam ekonomik büyüklük ve dünya doğrudan yatırımlar içindeki payı 74 milyar dolarla yüzde 3'e ulaşan bir potansiyelden bahsediyoruz. Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2020 yılında 50 milyar dolar seviyelerine ulaşması hedefi ortadadır." dedi.

Afrika'da ticaret yapmanın püf noktalarını anlatan Çuhacı, Afrika ile iş yapmak isteyen iş adamlarına seslenerek 1-2 günlük geziler yerine daha uzun ve verimli zaman geçirmelerini önerdi.

Çuhacı, Afrika'nın her yerine uçuşlar olduğunu belirterek daha uzun süre geçirmenin, muhataplarla daha nitelikli iletişim kurulmasının altını çizdi.

Afrika'nın kendine özgü renkleri ve kültürlerine de dikkat çeken Çuhacı, şunları söyledi:

"Her ülke için geçerli olan şeyler Afrika için daha fazla geçerli. Hangi ülkeyle iş yapmak istiyorsanız kabile kültürünü bilmeniz gerekir. Hiç tahmin bile edemeyeceğiniz, burada ihtiyaç olarak görülmeyen, kullanımı artık kalkmış olan mallara orada ihtiyaç duyulabilir. Mesela; artık bizim için kullanımı gerilerde kalmış olan bir inşaat yapı malzemesi olan briket Afrika'da müthiş potansiyele sahiptir. Elbette ki bu, kıtanın madenler açısından zenginliği tartışılmaz; ancak bu rakamlar ülkeye göre aylık 70 ila 240 kg arasında değişmektedir. Gerçekleri bilelim, bu kıtanın ihtiyaçlarına, ülkelerin ve kabile insanlarının kültürüne saygı göstererek başarılı ticaret adımları atmak çok da zor değil."

Afrika'da Türk firmaları için, elektronik, dayanıklı tüketim malları, bankacılık, eczacılık, mobilya, beyaz eşya, jeneratör, yedek parça, çelik halat, kablo sektörlerinde iş olanaklarının mevcut olduğunu belirten Çuhacı, Türk firmaları için tehditler, fırsatlar, projeler ve tahsilat sorunlarının iyi analiz edilmesini söyledi.

Çuhacı, "Afrika artık açlıktan ölmüyor. Büyüyor, zenginleşiyor. Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Gana, Fas, Tunus, Mısır, Etiyopya, Cezayir, Ruanda ve Tanzanya gibi ülkelerde hem yatırım hem de ticaret imkanları bulunuyor. Özellikle Nijerya, 180 milyon nüfusuyla büyük bir potansiyel taşıyor. Bu nedenle öncelikli hedefimiz Afrika." şeklinde konuştu.

- "2023 kalkınma hedeflerine erişmek için ihracat kapasitesinin artırılması gerekiyor"

Türkiye'nin ihracat rakamlarını değerlendiren Çuhacı, sürdürülebilir büyüme ve 2023 ekonomik kalkınma hedeflerine erişmek için ihracat kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Rusya ile yaşanan gerginlik, komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa ek olarak, ambargonun kalkmasıyla İran'ın da elinin ekonomik olarak güçlendiğini belirten Çuhacı, "Bu gibi nedenlerle düşen ihracat oranlarını telafi etmek için bir an önce pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi gerekiyor." dedi.

Çuhacı, Türkiye'nin nisan ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8 azalarak 11 milyar 443 milyon 283 bin dolara gerilediğini hatırlatarak 12 aylık dönemde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 gerileyerek 139.6 milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

Küresel ekonomideki zayıf görünümün ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle geçen yıl ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8,6 gerilediğini ifade eden Çuhacı, "Türk ekonomisi küresel ve bölgesel şartlara rağmen iyi bir performans sergiliyor. Fakat etkiler derinleşmeden, ihracat için yeni pazarlar bulunması şart." diye konuştu.

- "Türk iş adamları olarak ihracat yelpazemizi her anlamda genişletmeliyiz"

İhracatın bazı ürünler ve pazarlar üzerine yoğunlaşmasının, riskli bir bağımlılığa neden olduğunu belirten Çuhacı şunları kaydetti:

"Küresel ve bölgesel ekonomik durgunluk, bizi yeni pazarlar keşfetmeye yönlendiriyor. Güç dengelerinin değiştiği şu günlerde, ekonomimizin büyüyebilmesi için her zamankinden daha fazla ihracata ihtiyaç var. Türk iş adamları olarak ihracat yelpazemizi her anlamda genişletmeliyiz ve ihracatta bağımlılıktan kurtulmalıyız. Bunun için de iş dünyasında yer alan sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor.

Her şeyi hükümetten beklemek doğru olmaz. Bizler de bu konuda inisiyatif almalıyız. Sivil toplum kuruluşlarının öncülük yapması gerekiyor. TÜGİAD olarak önerdiğimiz yeni pazarlar üzerine bir çalışma yapacağız. Yeni pazarlar bularak yeni iş birliklerinin kurulması adına yurt dışı heyet gezileri ve firmadan firmaya (B2B) görüşmeleri organize edeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber