'Tüketici Hakem Heyetleri gözden geçirilmeli'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bugün geldiğimiz nokta itibariyle artık Tüketici Hakem Heyetlerini de gözden geçirmemiz gerekiyor, aksaklıkları bu tecrübeler ışığında daha adil ve hızlı karar alabilecek mekanizmalar haline getirmemiz lazım dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2016 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tüketici Hakem Heyetleri gözden geçirilmeli'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen "20. Tüketici Konseyi"nin açılışında konuştu. Tüketici Konseyi'nin ilk çıkış tarihinden bugüne kadar tüketicilerin sorunlarının ilgili tüm taraflarca tartışıldığı platform olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, bu kapsamda da çözümlerin üretildiği bir platform olduğunu aktardı. Tüketici hukukunun ekonomik olarak güçlü üreticiler karşısında zayıf ve örgütsüz tüketicinin korunması ihtiyacından doğduğunu belirten Bakan Tüfenkci, "Bununla birlikte bu kavram günümüzde daha geniş yorumlanıyor. Tüketici ile satıcı birbirine hasım iki grup değildir. Birbirini destekleyen, birbirine yardımcı olan mekanizmalardır. Tüketicilerimizin korunması kadar üreticilerimizin de korunması ve daha kaliteli üretmeleri yönünde teşvik edilmesi önemlidir. Günümüzde bizim geleneğimizde çok güzel bir ifade vardır 'müşteri velinimetimizdir' diye. Esasında bu anlayış tüketicileri odak alan ve bu noktada satış yapan bir geleneğin de göstergesidir" diye konuştu.

Tüketicinin korunması ile ilgili kurulların sadece tüketiciyi korumadığını dile getiren Bakan Tüfenkci, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini sağladığı için aynı zamanda üreticileri ve dolayısıyla ülke ekonomisini de koruduğunu söyledi. Bakan Tüfenkci, mal ve hizmetlerin belli standartlarda ve kalitede üretilmelerinin uluslararası piyasalarda rekabet edebilmeleri açısından da önemli olduğunu söyledi. Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artan rekabet ortamı, hızla değişen ve gelişen insan ihtiyaçları tüketici kalitesinin arttırılmasını gerekli kılmaktadır. Tüketicilerin yasalarla korunması değil, aynı zamanda bilinçlendirilmesi de gereklidir. Ne kadar mükemmel yasalar çıkarırsanız çıkarın, eğer siz gerekli bilgilendirmeyi yapmazsanız o hakların kullanılması noktasında tüketici ve toplumun eksik kaldığını görürsünüz. Mükemmel yasaların yanında, hakkını arayan, haklı olduğunu bilen ve bunu sonuna kadar savunan bilinçli tüketicileri ve toplumu da oluşturmamız lazım. Sivil toplumla bakanlığımızın istişare içerisinde ve bu istişareler neticesinde oluşturulacak politikalar sonucu tüketiciyi merkeze alan ama aynı zamanda da üreticiyi koruyan, onları daha kaliteli aynı zamanda daha ucuz mal üretmelerini sağlamamız gerekir. Bu politika hem bizim ekonomik anlamda rekabetimizi sağlayacak hem de insanlarımıza verdiğimiz değeri göstermesi bakımından da sağlıklı ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır."

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ KURULDUĞUNDAN BUGÜNE KADAR TÜKETİCİLERİN HAKLARININ KORUNMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ İŞLEVLER İCRA ETTİ"

Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, "Tüketici Hakem Heyetleri kurulduğundan bugüne kadar tüketicilerin haklarının korunması açısından önemli işlevler icra etti. Ama bugün geldiğimiz nokta itibariyle artık Tüketici Hakem Heyetleri'ni de gözden geçirmemiz gerekiyor, aksaklıkları bu tecrübeler ışığında daha adil ve hızlı karar alabilecek mekanizmalar haline getirmemiz lazım. Bugün itibariyle her ilimizde en az bir tane olmak üzere tüketici hakem heyetlerimiz var. Ama bunu sayıca ve kalite olarak yeniden gözden geçirmemiz lazım, kaynak noktasında destek sağlayarak daha işlevsel hale getirmemiz lazım. Hakem Heyetlerine başvurular her geçen gün artmaktadır. 2012 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısı 665 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur. 2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber