Dokunulmazlıklar Anayasa Mahkemesi'nde

İtirazda dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve AİHM kararlarına aykırı olduğu, gizli olması gereken oylamada açık oy kullanıldığı savunuldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mayıs 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dokunulmazlıklar Anayasa Mahkemesi'nde

TÜRKER KARAPINAR

TBMM Genel Kurulu'nda 376 olma kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı. CHP'den beş, HDP'den 58 olmak üzere toplam 63 milletvekili, anayasanın 85. maddesine dayanarak değişikliğin iptalini istedi. 85. madde, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, kararın alındığı tarihten 7 gün içerisinde anayasaya, kanuna veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla kararın iptali için AYM'ye başvurabilmesine imkan tanıyor.

Dün Ahlatlıbel'deki AYM'ye önce CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu geldi. Yüksek mahkemeye, anayasanın 85. maddesi uyarınca, "iptal başvurusu" yaptığını bildiren Tanrıkulu, "Umarım Anayasa Mahkemesi, parlamentonun, hukuka, anayasaya, evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemeyi inceler ve Türkiye'yi bir siyasi krizden yargı yoluna çıkartır" dedi. Tanrıkulu'nun ardından CHP'li milletvekilleri Tanju Özcan, Namık Havutça, Ceyhun İrgil ve Haluk Pekşen başvuru yaptı. Değişikliğin anayasanın, "eşitlik" ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla iptalini istediklerini belirten Pekşen, "Reza Zarrab, bakan çocukları, bakanlar, belediye başkanları yargılanmayacak, biz yargılanacağız. Bu anayasanın eşitlik ilkesine, AİHS'ne, AİHM kararlarına aykırıdır" dedi.

'Açık oy kullanıldı'

Öğle saatlerinde ise HDP'li Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Ayhan Bilgen, Erol Dora; HDP Hukuktan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk eşliğinde geldi. HDP'li grubun gelişi sırasında Çevik Kuvvet ekipleri ile TOMA'ların AYM önünde önlem aldığı görüldü. HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 58 HDP'linin de CHP'li Tanrıkulu gibi anayasanın 85. maddesi uyarınca, değişikliğin iptalini istedikleri bildirildi. Tanrıkulu, dilekçesinde şu ifadelere yer vredi:

"Anayasa değişikliği oylamasında olumlu oy veren milletvekillerinin bir kısmı oylarını kabine girmeden ve izleyicilere göstererek kullanmıştır. Bu tür bir uygulamaya geçilmesi, herhangi bir teklif ve oylama çoğunluğu bulunmadan iç tüzükte eylemli bir değişiklik yapmak anlamına gelir ve bu bakımdan anayasaya aykırıdır. Anayasaya aykırı bir usulle ulaşılan oylama çoğunluğu da anayasaya aykırıdır. Dolayısıyla bu değişikliğin anayasanın anladığı anlamda anayasa değişikliği olduğu söylenemez. Kuşkusuz, TBMM Genel Kurulu'nun yaptığı açık oylama sonucunda kabul edilen metin bir irade açıklamasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber