El bombaları artık en fazla 25 yıl saklanacak

Afyon'daki cephanelik patlamasından 3 yıl sonra, TSK'nın el bombalarına raf ömrü kriteri getirdiği ortaya çıktı. Yönergeye göre, el bombaları artık en fazla 25 yıl saklanabilecek.

Haber Giriş : 27 Mayıs 2016 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
El bombaları artık en fazla 25 yıl saklanacak

KENAN BUTAKIN/Karar Gazetesi

Afyonkarahisar'da 4 yıl önce 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasının ardından açılan davada yeni bir gelişme yaşandığı gün yüzüne çıktı. Eskişehir'deki Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde önceki gün görülen ve 20 Temmuz'a ertelenen duruşmada, dosyaya delil olarak yeni belgeler sunuldu.

Tutuksuz yargılanan sanık avukatları tarafından sunulan bilgilere göre, patlamanın yaşandığı 32 numaralı depoda imal tarihi 1945 yıllarına kadar inen el bombalarının bulunduğu ve o dönemde bu bombaların raf ömürlerine yönelik bir düzenleme olmadığı belirtildi.

4 YIL SONRA DEĞİŞTİ

Sunulan delillerde, cephanelik patlamasında yürürlükte olan 2008 basımlı dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ imzalı Kara Kuvvetleri Lojistik Faktörler Yönergesi'nde mühimmat ömür süreleriyle ilgili olarak ibarelerin olmadığı kaydedilerek, yönergenin 12 Ağustos 2015'te değiştirildiğine dikkat çekildi.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar imzalı yeni yönergede, bütün mühimmatların raf ömrü sürelerinin belirlenip yönergeye eklendiğine dikkat çekildi.

KODLAR OLUŞTURULDU

Sunulan delilerde, yeni yönergeden önce cephaneliklerde bulunan el bombalarının astsubayların yaptığı yıllık muayenelerle 'faal', 'arızalı', 'bakımlık' veya 'kritik arızalı' olup olmadığına karar verildiği ve buna uygun da muayene durum kodları oluşturulduğu ifade edildi. Yeni yönergede ise savunma tipi ve taarruz tipi el bombaları ile tahrip bombalarında 25 yıl, sis ve aydınlatma bombalarında ise 10 yıl şeklinde raf ömürlerinin belirlendiğine dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber