'Çok şükür ki darbe dönemleri kapanmıştır'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Çok şükür ki darbeler tarihe gömülmüştür ve darbe dönemleri kapanmıştır. Güçlü bir demokrasimiz vardır, aydınlık bir geleceğimiz vardır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2016 15:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Çok şükür ki darbe dönemleri kapanmıştır'

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.

Kahraman, gündeme geçmeden önce yaptığı konuşmada, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Bugünün anayasanın ve parlamentonun askıya alındığı talihsiz bir gün olduğunu belirten Kahraman, "Yassıada duruşmaları neticesinde ilerleyen süreçte, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edildiği ve milletvekillerinin müebbet veya mahkumiyetlerine karar verilen kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne gelinceye kadar teşebbüste kalan veya gerçekleşen bazı darbelere maruz kalındığını hatırlatan Kahraman, "Çok şükür ederiz ki darbeler tarihe gömülmüştür ve darbe dönemleri kapanmıştır. Güçlü bir demokrasimiz vardır, aydınlık bir geleceğimiz vardır. Meclisimiz bütün meseleleri çözmeye, karşılaşılacak her türlü zorluğu göğüslemeye ve çözüm üretmeye muktedirdir. Toplumu ayrıştıran ve demokrasimizi sekteye uğratan bu tür darbeleri kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her türlüsüne karşıyız"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, "Biz MHP olarak darbelerin her türlüsüne karşıyız. Bu konudaki şiarımız şudur; en kötü demokrasi en iyi darbeden daha iyidir. Hukukun üstünlüğünü esas alan hürriyetçi demokrasi bizim yönetim anlayışımızdır. Bugün darbeler sadece tankla, topla, tüfekle yapılmıyor. Bugün darbeler, üniformasızların vesayet darbesiyle devam etmektedir. Meşru ve hukuki yönetimler darbelerle al aşağı edilebilmektedir. İster saraydan gelsin, ister kışladan gelsin MHP, Türkiye'nin demokratik gelişimini sekteye uğratacak her türlü darbeye karşıdır." dedi.

"Üç aşağı beş yukarı aynı şeydir"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da bugüne kadar parlamenter sisteme 6 müdahale olduğuna dikkati çekerek, "CHP olarak gerek parlamenter sisteme, gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine yönelik bu tarz askeri ya da sivil, silahlı ya da silahsız, hiçbir demokrasi dışı müdahaleyi kabul ve tasvip etmemiz mümkün değildir." ifadesini kullandı.

"Allah'a şükür bugün kutlanmıyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, 27 Mayıs darbesinin üzerinden 56 yıl geçtiğini vurgulayarak, halkın oylarıyla seçilen bir hükümetin, ordunun içinden çıkmış bir çete tarafından yerlerinden indirilip yargılandıklarını söyledi. Bu utanç verici olayın daha da utanç verici bir şekilde yıllarca bayram olarak kutlandığını dile getiren Bostancı, şöyle konuştu:

"Allah'a şükür bugün öyle kutlanmıyor. 27 Mayıs'ın önemli özelliklerinden birisi, kendinden sonra yeni darbelere zemin hazırlaması, Madanoğlu'nun cunta girişimi, peşinden 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat bütün bunları biliyoruz. 27 Nisan girişimini biliyoruz. Esasen 27 Mayıs ve sonrasında siyasetin de ayarlarının bozulduğunu söyleyebiliriz."

Barış Gündoğan,Melda Çetiner Karagöz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber