Bakan, trafik cezasını muayenede öğrendi

Maliye Bakanı Ağbal, araç muayenesi yaptıracağı sırada trafik cezası olduğunu öğrendiğini belirterek, "Girdim internete anında ödedim. Daha önce söylenseydi önce öderdim" dedi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Mayıs 2016 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan, trafik cezasını muayenede öğrendi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Afyonkarahisar'da düzenlenen '2016 Yılı Çalışma ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Ağbal, vadesinde ödenmeyen bir borcun ertesi gün vatandaşa bildirilmesi, cep telefonunu açtığında Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir mesaj görüp, "benim ödenmemiş bir borcum var" diyebilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ağbal, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

"Geçen gün benim başıma bir olay geldi. Araç muayenesi yaptıracağız, muayene alanına gidildi veya randevu alınacak, oradakiler demiş ki 'Trafik para cezası var ödememişsiniz.' Ben de girdim internete anında ödedim. Şimdi ben borcum olduğunu o anda öğrendim. Trafik para cezası olduğunu ve ödenmediğini o anda öğrendim. Birisi bana o anda değil de daha önce söyleseydi herhalde bu parayı o zaman öderdim. Burada şunu söylemek istiyorum; vergisini gününde ödemek isteyen vatandaşlarımız var, çoğu zaman bunlar borçlarını çok geç öğreniyor. Yani araç muayenesi olmazsa ben belki hiç öğrenmeyeceğim. Bizim mutlaka Gelir İdaresi Başkanlığı olarak vergi borcu olur olmaz o borcu mükellefe hemen bildirmemiz gerekiyor."

Sokağa çıkın

2016- 2018 döneminde orta vadeli programda bütçe açığını yüzde 1'in altına çekmeyi öngördüklerini aktaran Maliye Bakanı Ağbal, bunu elde edeceklerine inandığını ifade etti. Kayıt dışı ekonominin payının azalması gerektiğine değinen Bakan Ağbal, "Bütün birimlerin çok aktif bir şekilde sokağa çıkıp, hayatın içerisine girip, iktisadi hayatta olanları takip edip, kayıt dışı kalmış bu merdiven altı işletmeleri bir bir kayda alması lazım" diye konuştu.

Bu faiz bile yüksek

Maliye Bakanı Ağbal, her 100 liralık verginin faize giden bölümünü 14 yılda 85 liradan 11 liraya düşürmelerine rağmen bu rakamın bile yüksek olduğunu söyledi. Ağbal, 'Yüzde 3'lere, 4'lere düşmesi lazım' dedi. Devletin 1 kuruş bile alacağı varsa bunun takibinin önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, borcunu ödemek isteyen ancak taksitlendirme ya da süre isteyen mükellefe yardımcı olunmasını istedi. Bakan Ağbal, yaklaşık 459 milyar lira vergi geliri tahsilat hedefini mutlaka ve mutlaka yakalamak gerektiğini kaydetti. Bakan Naci Ağbal, şöyle devam etti: "İlk odaklanmamız gereken alan vadesi henüz geçmiş yakın dönem alacaklar. Bu alacakların tahsil edilme potansiyeli önceki yıllardan kalmışlardan daha fazla. O yüzden bütün gayretimizi yakın vadede oluşmuş olan takipli alacaklara vereceğiz. Alacağın yapısına baktığımız zaman 60-70 bin civarında orta mükellef grubu var. Bunların borç miktarı 100 bin ile 400 bin arasında değişiyor. Bu grubu özellikle bire bir görüşme, takibe almamız gerekiyor." Bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin 6552 sayılı Kanun'un uygulamasında yarıya gelindiğine dikkat çeken Bakan Ağbal, yapılandırma kapsamında bugüne kadar 9.7 milyar TL tahsilat yapıldığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber