Siber hasarlara sigorta geliyor

Sigorta sektöründe olumlu fırsatlar penceresi olduğunu söyleyen Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, "Sektörün penetrasyonu düşük oranda, gayri safi milli hasılanın 1.1 - 1.3'lerde. Bunun 2'lere 2.5'a çıkması içten değil. Umuyorum ki önünüzdeki 10 yıl içinde bunu başarır sigorta sektörü" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Siber hasarlara sigorta geliyor

Kadife Şahin

Gülen, "Önümüzdeki 5 yıl içinde sektörün ortalama yüzde 15 büyümesini bekliyoruz. Enflasyonun 7 - 8 olduğu ve reel büyümenin 4 olduğunu düşünürsek, reel büyümenin üstünde 3 - 4 puanlık bir büyümeyi sigorta sektörü gösterecek güçte duruyor. Bu da diğer sektörlere göre daha hızlı büyüyen bir sektör olarak sigorta sektörünü konumlandırır" şeklinde konuştu.

Sigorta sektörünün bütün alanlarda eşit ağırlıklı olarak büyüyeceğini belirten Gülen, "Nüfus artıyor, konut sahipliği artıyor. Ekonominin, yatırımların büyümesi deprem, ticari, yangın ve sorumluluk sigortalarında ciddi büyümelere neden olacak. sağlık alanında biraz daha fazla büyüme olabilir. Bu da kamu otoritesinin tavrıyla bağlantılı olacak" diye konuştu.

Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, üzerinde çalıştıkları yeni sigorta türleri konusunda şu bilgileri verdi:

Zorunlu sigorta...

"Toplumsal barışı sağlamak için bir hukuk sorumluluk sigortası çıkartılabilir. Kişinin kamuyla, bireylerle olan hukuki sorunlarını yönetecek bir sigorta. Avukat atanması, bu süreçteki masrafların karşılanması. Herkesin hakkı adalete ulaşması ama bir çok insan yöntemin nasıl izleneceğini bilemeden bu hakkını tam anlamıyla arayamıyor.

Biz bu ürünü kaskonun ek ürünü olarak satıyoruz. Ürün sorumluluk sigortaları önemli. Kişisel verilerin korunması için zorunlu sigorta getirilebilir. Ya kişisel verileriniz korunmazsa. Böyle bir durumda kendinizi güvence altına almamız lazım. Türkiye gibi ülkelerde bu tür işleri zorunlu hale getirirseniz hareketi hızlandırırsınız.

Siber sigorta bugünlerde çok popüler. Siber sigortaya talep olabilir. Bankaların işlemlerinin büyük kısmı internet ortamında gerçekleşiyor. Bilgiler çalındığında hem varlıklarınız zarar görüyor hem de terör gibi suçlara kimliğiniz karıştırılabilir.

Biz bu konuda çok ciddi çalışıyoruz ve çıkarmayı düşünüyoruz."

İnsana yatırım şart

- Sektörün riskleri nedir?

Sigortacılık sektörü 2009'dan sonra bir travmandan geçti. Bunun birinci nedeni düşen faizler, artık eskisi kadar elde edilemeyen mali gelir, özellikle başta trafik sigortası olmak üzere müşterilerin eskiye yönelik olarak geçmiş hasarların artık istenmeye başlanması. Bunlar sigorta sektörünü geçmiş beş yıl içinde ciddi şekilde hırpaladı. Sektörün sermaye getirisi son yıllarda eksi 5 ile artı 5 arasında değişmeye başladı.

Bugünden geleceğe baktığımız zaman ise başka bir travmayla karşı karşıya, dijitalleşme ve müşterinin son derece bilgilenmesi ve daha çok istemesi ve daha çok kanaldan sigorta şirketlerine ulaşması önümüzdeki dönemin ana temalarından biri olacak. Sektörün bununla başa çıkması lazım. Bunun için de insan kaynağına ve teknolojisine ciddi bir şekilde yatırım yapması lazım.

Tehditler, riskler olmasına karşın sigorta sektörünün büyüme potansiyeli olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki dönemde sektör daha çok büyüyecek. Sektörün güçlü insan kaynağına yatırım yapması lazım. Sigorta sektörünün bu güne kadar az yaptığı şeylerden biri insan kaynağına yatırım yapmaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber