DAEŞ'i bitirme planı Türkiye'den geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'ye Mümbiç'te bir güvenli cep oluşturulması için "ılımlı muhalifleri desteklemeyi" öngören, sınır ötesi operasyon önerisi yaptığını açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2016 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DAEŞ'i bitirme planı Türkiye'den geldi

Mahmut GÜRER

BM ortaklığıyla gerçekleştirilen En Az Gelişmiş Ülkeler Zirve toplantısı kapsamında Antalya'da bulunan Dışişler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aralarında AKŞAM'ın da bulunduğu bazı gazetelerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İNCİRLİK KAPANACAK MI?

Çavuşoğlu, Washington'un, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye verdiği destek nedeniyle gündeme gelen, "İncirlik Üssü'nün ABD Güçlerine kapatılması" tartışmasını ise, "Biz işin bu noktaya gemesini (İncirlik Üssü'nün kapatılması) arzu etmeyiz doğrusu. Ama ABD'ninde bunun gereğini yapması lazım ve terör örgütüne destek vermemesi lazım" dedi.

PYD RUSYA'NIN KONTROLÜNDE

"ABD şu anda PYD'yi, "Ilımlı muhalefete saldırmayacak" diye söylüyor. İşine geldiği yerde de zaten PYD, ABD'yi dinlemiyor. Çünkü esasında Rusya'nın kontrolünde. Ama ikisinden de destek alıyor." Çavuşoğlu, Suriye Demokratik Güçleri ile PYD'nin ayrıştırılmasının ardından, Arap Güçleri'nden oluşan muhalefetin Cerablus'a girebileceğini vurgularken, "Türkiye'nin, ABD'nin hatta Fransa, İngiltere, Almanya gibi müttefiklerin de özel güçleri bunlara destek versin" diye konuştu.

ABD'nin HIMARS füze sistemleri Mayıs'ta Türkiye'ye gelecekti. Şimdi Ağustos demeye başladılar. ABD, vardığımız anlaşmada ne yazık ki sözünü tutmuyor.

Bu anlaşmaları uygulamak yerine gidip YPG arması takıyorlar. Yaptıkları gerçekten müttefikliğe de sığmaz. Dürüstlüğe de sığmaz. Tam bir çifte standart ve ikiyüzlülük.

Mümbiç Cebi için kuzey cephesi

Amerikalılar, "Rakka'yı rejim ele geçirecek acele edelim" söylemleri ile Suriye'nin geleceği bakımından çok tehlikeli bir sürece PYD ile giriyorlar. Biz kendilerine uyarılarımızı yaptık. Şu anda, muhaliflerin 98 kilometrelik alanda Afrin yönünde, önemli bir ilerlemesi var.

TEPKİMİZ TERÖRE

ABD ile bizim özel güçlerimiz de birleşirse, Cerablus tarafından güçlü bir cephe açılabilir ve muhaliflerle birlikte Mümbiç Cebi temizlenerek kapatılır. Böylece Rakka'ya doğru ilerlenebilir. Maalesef hem Rusya, hem de ABD bir terör örgütünü ortak olarak görüyorlar ve destek veriyorlar. Tepkimiz buna yönelik.

2. cephe açılsın ama pyd olmasın

Bizim ABD ile görüştüğümüz konu şu: Mümbiç Cebin'in bir an temizlenip, kapatılması. Bu anlamda operasyona hız vermek ikinci bir cephenin açılması. Biz de, "tamam" diyoruz "ikinci bir cephe açılsın, ama PYD ile açılmasın.

TEPKİMİZİ KOYACAĞIZ

Bir terör örgütü Türkiye'ye saldırıyor. ABD de bununla işbirliği yapıyor. Obama'nın tabiriyle model ortağımız. Model ortağımız Türkiye'ye terörist, silah gönderen bir örgüte sahip çıkmamalı. Bu konuda tabii ki ABD'ye tepkimizi koyacağız. ABD'nin terör örgütüne desteğini kesip işbirliğini bırakması lazım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber