'Fed faizi haziranda artmaz, eylüle bakın'

Dünya ekonomisinde büyüyememe problemi olduğunu, ABD'den gelen olumlu sinyallerin faiz artışı için tek başına yeterli olmadığını söyleyen Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, artışı eylül veya aralıkta bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Fed faizi haziranda artmaz, eylüle bakın'

Kadife Şahin

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, haziran ayında Amerikan Merkez Bankası FED'ten faiz artışı beklemediğini söyledi. Petrol fiyatlarının 46-47 dolara kadar geldiğini belirten Taze, "Dünyada büyüyememe problemi var. Çin'deki büyüme yüzde 7 - 7.5'lardan yüzde 6'lara kadar gerilemiş durumda. Amerika'dan olumlu sinyaller geliyor ama bu tek başına yeterli değil. 2016 içerisinde faiz artışı için haziranın erken olduğunu düşünüyorum. Bu yıl içinde eylül ve aralık ayında dünyadaki diğer makro gelişmelere de bağlı olarak olabileceği görüşündeyim" dedi.

3 ay önce Şekerbank Genel Müdürü olarak göreve başlayan Taze basının sorularını yanıtladı.

Taze, piyasaların gündeminde olan Fed'in faiz artışına ilişkin şöyle konuştu:

"Herkeste faiz artırımından dolayı doların ana vatana döneceği görüşü sabit. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin de olumsuz etkileneceği tartışmasız. Bilançomuza bakıldığında sektörde borçlanmanın 3'de biri yurtdışı borçlanmalar. Global pazarın daraldığı bir ortamda fiyatların yukarı çıkması beklenir. Fed'in faiz artırımı durumunda yukarı çıkan fonlama fiyatları bankaların karlılıklarını etkileyecek. Bunun paralelinde bu maliyetlerimize yansır."

'Anadolu'da kuvvetliyiz'

Servet Taze, stratejilerinin odağında tarım ve KOBİ'nin olacağına belirterek, Anadolu'da çok kuvvetli olduklarını ve daha da kuvvetlenmek için şubeleşmede birtakım optimizasyonlara gidebileceklerini, belli büyük şehirlerde aynı hat üzerinde bulunan bazı şubeleri birleştirip potansiyeli başka alanlara yönlendireceklerini söyledi.

Şekerbank'ın kredi portföyünün yüzde 55'ine tekabül eden 8.2 milyar TL'nin KOBİ ve tarım bankacılığında olduğunu söyleyen Taze, şöyle konuştu:

"Biz bu alanda tarihsel olarak da çok başarılıydık. Bu oran diğer bankalara bakıldığında bu yüzde 26 bandındadır. 800 bin adet KOBİ ve tarım bankacılığı müşterimiz var. Bireysel kredilerdeki oran yüzde 12. Orada da büyüyor olacağız. Sosyal sorumlukla pekişmiş ürünlerimiz var, bu ürünlerle büyüyeceğiz. En agresif büyüyeceğimiz yer KOBİ ve tarım bankacılığı olacak."

60 bin çiftçiye 1.6 milyar TL

Servet Taze, "Bizim için önemli olan, hacimsel artış ya da pazar payından daha çok fayda sağladığımız kişi sayısıdır. Bunu da kaynaklarımızı tabana yayarak, daha çok kişiye ulaşarak gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda hedefimiz, 2018 sonuna kadar 650 bin yeni çiftçi ve KOBİ müşterisine ulaşmaktır" diye konuştu.

Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye Kasım 2014'te "Aile Çiftçiliği Bankacılığı"nı başlattıklarını belirten Taze, son 1,5 yılda 60 bin çiftçi ailesine 1,6 milyar TL finansman sağladıklarını söyledi.

Tarımın dünyada önem kazandığını söyleyen Servet Taze, şunları söyledi: "Tarım stratejik öneme sahip bir sektör. Dünya nüfusu hızla artıyor. Kişi başına tüketim de artıyor. Dünyada gıda üretimi nüfus artışı ve tüketim hızıyla aynı oranda devam etmiyor. Dünyada pek çok sistem bu modelde özellikle kırsalların bu işin içine alınmasına odaklanıyor. Bu grup çok büyük oranda finansal kaynaklara ulaşamıyor. Bir şekilde bizlerin bu insanlara eğilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber