Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar

Soğutma sanayi ve gıda saklama sistemlerinin önde gelen kuruluşlarından, Antalya merkezli Cantek Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, "Türkiye dünyanın üçüncü büyük elma üreticisi. Ancak akıllı depo sistemlerinin ve atmosfer kontrollü saklamanın yeterince gelişmemesi sebebiyle önemli kayıplar yaşanıyor" dedi.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 31 Mayıs 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar

Sevda Kılıç ANTALYA

Antalya'daki fabrikalarını basın mensuplarına gezdiren Karaca, şunları söyledi: "Türkiye, dünyada elmayı en kötü saklayan ülke. Bu sebeple fiyatı 1 doların üzerine çıkmıyor. Avrupa'da, Amerika'da 2-4 dolar arasında. Çünkü oralarda soğuk saklama, yüzde 95 atmosfer kontrollü. Türkiye'de ise yüzde 1.5'lar düzeyinde. İyi saklanamadığı için ihraç edemiyoruz. Her yıl elmadan 3 milyar dolar kaybediyoruz. Diğer meyveler için de büyük kayıplar söz konusu. Akıllı depo sistemleri geliştikçe, üretici de ülke ekonomisi de kazançlı çıkacak. Bu sebeple üreticinin bilinçlenmesi için ayrı bir çaba harcıyoruz. Çünkü üretimden çok, doğru saklayan parayı kazanıyor."

25. YILINI KUTLADI

Bu arada Cantek Group, 25'nci kuruluş yıl dönümünü 40'a yakın ülkeden yaklaşık 1000 davetlinin katıldığı geceyle kutladı. Can Hakan Karaca, "Dünyanın 45 ülkesine akıllı soğuk depo sistemleri ihraç ediyoruz. Toplam ciromuzun yarısını ihracattan sağlıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber