Sezer'den 'rektör' vetosu
Yeni açılan 15 üniversitenin rektör adaylarının belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi veto eden Cumhurbaşkanı Sezer, aday belirleme yetkisinin siyasal iktidarın tercihine bırakıldığını vurguladı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 15 yeni üniversitenin kurucu rektör adaylarının belirlenmesi süreciyle ilgili yasal düzenlemeyi, "YÖK'ü devre dışı bıraktığı" gerekçesiyle veto etti. Sezer, "15 yeni üniversitenin kurucu rektör adayını belirleme yetkisinin, eylemli olarak, tümüyle siyasal iktidarın tercih ve takdirine bırakıldığını" vurguladı.
Yasa, adayların YÖK Genel Kurulu üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla belirlenmesini, bu adayların Milli Eğitim Bakanı'nca Cumhurbaşkanı'na sunulmasını ve atanmasını öngörüyor. Yasada, YÖK Genel Kurulu'nun aday belirleme işlemini bir ayda sonuçlandıramaması durumunda Milli Eğitim Bakanı'nca belirlenecek üç adayın Cumhurbaşkanı'na sunulması düzenlemesi de yer alıyor.
21 üyeli YÖK Genel Kurulu'nun 14 üyeyle toplanabildiğini belirten Sezer, "Düzenlemede, rektör adaylarının en az 16 üyenin oyuyla seçileceği belirtilmiştir. Karar yeter sayısının genel kurul toplam üye sayısına göre çok yüksek olduğu, süre uzun tutulsa da seçimin sonuçlanmasını olanaksız kılacağı ortadadır. Nitekim yasa koyucu da aday belirleme işleminin karar yeter sayısı ile sonuçlandırılamayacağını yüksek olasılık gördüğünden, genel kurulca aday belirleme işleminin 1 ay içinde sonuçlandırılamaması durumunda, üç adayın tek başına ve doğrudan Milli Eğitim Bakanı'nca belirlenmesini öngörmüştür" dedi.
Adayları caydırır
Bu durumda YÖK'ün devre dışı bırakılacağını, düzenlemenin aday olmak isteyenleri caydıracağından katılımı azaltacağını ve genel kurulun sonuç almasını güçleştireceğini vurgulayan Sezer, şöyle devam etti:
"Böyle bir düzenleme Türk hukukunda hiçbir kamu görevlisi için yapılmamıştır. Gerçekten, ne yüksek yargı organları, ne bağımsız kurullar başkan ve üyeleri, ne de üniversite rektörlerinin seçiminde böyle bir karar yeter sayısı aranmaktadır. Düzenleme, adil ve ölçülü olmadığı gibi, haklı bir nedene de dayanmamakta ve Anayasa'nın hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır."
Sezer, daha önce, kurucu rektörlerin Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini de anımsattı.