'Dumanlı saha avcıları' 1 milyon işletmeyi denetledi

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'ndaki düzenlemeyle kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması üzerine 2013'ten itibaren tütün tüketiminin yaygın olduğu mekanlarda incelemeler yapan İstanbul Halk Sağlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi'ne bağlı 76 ekip, 1 milyonu aşkın işletmeyi denetledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2016 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dumanlı saha avcıları' 1 milyon işletmeyi denetledi

İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar'ın verdiği bilgiye göre, kentteki tütün denetim çalışmaları 19 Temmuz 2009'dan itibaren yürütülüyor.

Halk Sağlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi'nin 110 personelden oluşan 76 denetim ekibi, geçen yıl kent genelinde 351 bin 698 işletmeyi inceledi. Ekipler 4 bin 907 işletmede ihlal tespit ederken, iş yerlerine toplamda 12 milyon 720 bin lira ceza kesildi. Denetimler kapsamında 4 bin kişiye de toplam 430 bin lira ceza verildi.

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne de yılda yaklaşık 10 bin ihbar geldi.

Ayda ortalama 25-30 bin denetim yapan ekipler 2013'te 301 bin, 2014'te 305 bin, 2015'te 351 bin 698, 2016'nın ilk 4 ayında da 111 bin 767 olmak üzere toplamda 1 milyon 69 bin 465 işletmeyi denetledi.

Denetim çalışmaları kapalı alanda tütün kullanımının yanı sıra ikaz levhası ve belgesiz nargile sunumu konusunda yoğunlaşırken, 126 işletmeye 167 faaliyet durdurma cezası verildi. Bazı işletmeler ısrarla yasağı deldiği için birden fazla kapatma cezasına maruz kaldı.

- "Ekip sayısının artırılması gerekir"

İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda tütün kullanımına ilişkin gelen ihbarlara ve denetimlere polisle birlikte çıkıldığını söyledi.

Denetimde bulunan polisin hem ekiplerin güvenliğini sağladığını hem de Kabahatler Kanunu'na göre şahsa ceza kestiğini ifade eden Alemdar, "İstanbul'daki 76 denetim ekibinin 6'sına il emniyet, 70'ine de ilçe emniyetten polis memuru desteği veriliyor. Ancak, bazen denetimlere polissiz çıkmak zorunda kalıyoruz. Polisin öncelikleri, asayişi sağlamak gibi kendi alanıyla ilgili işler. Onlar fırsat buldukça imkanları dahilinde destek verebiliyorlar. Polis olmadığı denetimlerde, sigara içtiğini görsek bile kişiye ceza yazamıyoruz. Bu ihlale işletme izin verdiğinden hareketle işletmeye ceza kesiliyor. Biz tutanakta tespitte bulunuyoruz. Cezayı belirleme yetkisi kaymakamda." diye konuştu.

Denetim ekibi sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Alemdar, bu ekibin mutlaka sağlık personelinden oluşması gerekmediğini, kısa bir eğitimden geçirilen devlet memurunun da ekipte yer alabileceğini söyledi.

Alemdar, ancak sağlık çalışanlarından ekip kurulması şartı nedeniyle denetim ekibi sayının artırılamadığını kaydetti.

Bir ilçede en az mesai saati içinde ve dışında, hafta sonu olmak üzere 3 denetim ekibinin ideal olduğunu dile getiren Alemdar, bazı ilçelerde tek, bazılarında iki ekibin çalışabildiğini anlattı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Alemdar, sigara tüketiminin fazla olduğu kafeterya türü mekanların yaygın görüldüğü Beyoğlu, Kadıköy, Şişli ve Beşiktaş gibi ilçelerde daha yoğun denetim yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu iş, denetim ekiplerinin sayısının az ya da çok olmasıyla olacak bir olay değil. Çok denetim ve cezayla da çözümlenecek bir durum değil. Vatandaş duyarlılığı olmalı. Bizim insanımız bunun bir sağlık problemi olduğunu bilmeli, bunu vazife olarak üstlenmeli. Oturduğunuz kapalı mekanda sigara içen insanları uyaramaz mıyız? Her yerde yasağı gösteren tabelanın asılması mecburi. Kamu da da özelde de. Neden bunlar ısrarla asılmıyor. Uyarı tabelaları otobüslerde, taksilerde, dolmuşlarda olmalı. Bunu onların bağlı olduğu meslek odaları yapmalı."

- Açılır kapanır mekanizma

Alemdar, işletmelerin ruhsat aldıkları mekanın dışında yaptıkları ilave yerlerde de sigara içildiğini belirterek, "Tavanı veya yan yüzeyleri açılıp kapanır bir düzeneğe sahip olan işletmelerde, cam balkonlu alanlarda sigara içiliyor. Bu oluşturulan alanların yüzde 90-95'i kanunun öngördüğü kapalı alan tarifine, yani sigara içilmesinin yasak olduğu alana giriyor. Vatandaşta da orada sigara içilebilir algısı oluşturuyorlar. Aslında yasak. Bu tür yerlere de ceza kesiliyor." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber