Mimarlar 'Saray'da kaçak oturuyormuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'deki resmi konutuna 'Saray' eleştirisi getiren Mimarlar Odası, meğer Yıldız Sarayı'nda bir yıldır kaçak oturuyormuş. 'Saraycı' mimarlar, tahliye olmamak için polise bile direndi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Haziran 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mimarlar 'Saray'da kaçak oturuyormuş

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasına hukuksuz bir tahsis ile yerleşen ve mahkeme kararına rağmen burayı boşaltmayan Mimarlar Odası, dün zorla tahliye edildi. 'Çıkmamak' için direnen Oda Başkanı Eyüp Muhcu'nun da aralarında yer aldığı bazı isimler gözaltına alındı.

'OTORİTERLİĞE' SARILDI

Karaköy'deki merkez binasının teras katına kaçak restoran yaptığı Star tarafından ortaya çıkarılan Mimarlar Odası'nın İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'ne gönderilen binanın boşaltılması yönünde tebligatta verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından polis, kararı uygulamak üzere binaya geldi. Tahliye kararına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk'ün de aralarında bulunduğu oda yöneticileri tepki gösterdi. Eyüp Muhcu, Sami Yılmaztürk ve yönetici Mücella Yapıcı dahil 15 kişi, gözaltına alınarak Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltındaki Muhçu, 'otoriter uygulamalar nedeniyle' bu uygulamayla karşılaştıklarını iddia etti ama Mimarlar Odası'nın bir yıldır kanunsuz bir şekilde neden Yıldız Sarayı'nda oturduğuna ilişkin bir açıklama getiremedi.

HUKUKSUZ BİR TAHSİS

Yıldız Sarayı'nın asma katı ile bodrum katı, Kültür Bakanlığı tarafından 1995'te Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne 10 yıllığına tahsis edilmişti. 2002'de tahsis süresi 2051'e kadar uzatıldı ancak 8 Kasım 2015'te 42 yapı ile birlikte Yıldız Sarayı kompleksi Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edildi. Kültür Bakanlığı da 7 Aralık 2015'te sarayın dış karakol binasını kullanan odanın protokolünü tek taraflı olarak feshetti.

Sultanlar kullanıyordu

Kanuni Sultan Süleyman'dan itibaren padişahların avlanma sahası olarak kullanılan araziye ilk olarak Sultan I. Ahmed sonra Sultan 3. Selim yapılar inşa ettirmişti. Yapı, II. Abdülhamit'ten itibaren Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber