Memur-Sen'in İmza Attığı Tutanak 'Mutabakat Metni' Sayılır mı?

2006 yılı toplu görüşmelerinde, önce KESK daha sonra da Türkiye Kamu Sen masadan kalkmış, Memur Sen ise mali haklar dışındaki bazı konuları içeren bir metne imza atmıştır. 30 Kasım tarihinde yayımladığımız ve 4/B'lilerin sendika üyeliğine dair mahkeme kararını değerlendiren yazımızda ise 2006 yılı için bir mutabakat metninin imzalanamadığını belirtmiştik. Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, sitemize gönderdiği açıklamada bir mutabakat metni imzalandığını belirtmekte olup, bu konuya ilişkin değerlendirmemiz için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 00:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMUR-SEN'E BAĞLI SAĞLIK-SEN'İN GÖNDERDİĞİ AÇIKLAMA

"Bir diğer husus ise sitenizde yayımladığınız haberin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını umduğumuz bir konunun okuyucularınıza yanlış aktarılmasıdır. 2006 yılı toplu görüşmelerinde mali haklarda bir mutabakata varılmamış ancak özlük ve sosyal haklarda Kamu İşveren Kurulu adına Hükümet ile memurlar adına Memur-Sen arasında bir mutabakat imzalanmıştır. Sözkonusu mutabakat metninde, "Taraflarca gerçekleştirilmesi benimsenen hususlar" başlığı altında mutabakata varılan konuların 1. maddesinin (b) fıkrası aynen şöyledir: "657 sayılı Kanunun 4. maddesinin B bendinde tabi olarak istihdam edilen sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabilmelerine imkan sağlanması." Durum böyleyken sözkonusu haberde bu gerçek belirtilmemiş ve mutabakat altına alınan bu konu yanlış aktarılmıştır.
Sağlık-Sen
Basın Müşavirliği

ANAYASA VE 4688 SAYILI KANUN NE DİYOR?

Anayasa'ya 53'üncü maddesinde "...Toplu görüşme sonunda anlaşmaya varılırsa düzenlenecek mutabakat metni taraflarca imzalanır. Bu mutabakat metni, uygun idari ve kanuni düzenlemenin yapılabilmesi için Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Toplu görüşme sonunda mutabakat metni imzalanmamışsa anlaşma ve anlaşmazlık noktaları da taraflarca imzalanacak bir tutanakla Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Bu fıkranın uygulamasına ilişkin usuller kanunla düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince daha ayrıntılı düzenleme 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda yapılmıştır. Yasal düzenleme incelendiğinizde, kanun koyucunun hep iki taraftan bahsettiği görülecektir. 29'uncu maddeye göre de görüşmelere taraflar eşit şekilde katılmaktadır. Bu yılki görüşmelerde, 3 konfederasyon katıldığı için, memurlar adına toplam 14 kişi yer almıştır. Hükümet tarafı da, Bakan Şahin de dahil olmak üzere, Kamu İşveren Kuruluna 14 kişi ile görüşmelere katılmıştır.

ÜYE SAYILARI NE KADAR?

2006 yılı görüşmelerinde, taraflar olarak bir bütün olarak adlandırılan memur konfederasyonlarından KESK ve bağlı sendika Kültür Sanat Sen 24 Ağustos'ta toplu görüşmelerden çekilmiştir.

Kamu Sen ise son gün yani 29 Ağustos gününde görüşmelerden çekildiğini açıklamıştır.

2006 yılı resmi rakamalarına göre Türkiye Kamu Sen 327 bin üyeye sahip olup, 8 hizmet kolunda yetki almıştır. KESK ise 234 bin üyeye sahip 1 hizmet kolunda yetki almıştır. Memur Sen'in üye sayısı ise 203 bin olup, görüşmelere iki sendika ile katılmıştır. Bu rakamlara göre kanunda "taraflar" olarak nitelenen ve memurları temsilen görüşmeye katılanlardan, yüzde 70'in üzerindeki bir oranı temsil eden sendika ve konfederasyonlar görüşmelerden çekilmiştir.

UZLAŞTIRMA KURULU NE DEMİŞTİ?

Diğer taraftan bu konuya ilişkin genel değerlendirmemizi yapmadan önce Uzlaştırma Kurulunun 2005 yılındaki kararına da bakmak gerekmektedir. Kurul, 2005 yılı toplu görüşmelerine ilişkin olarak KESK'in başvurusunu değelendirirken, Türkiye Kamu Sen ve Memur-Sen'in 2005 yılı kararlarına imza attığını ve KESK ve bağlı sendikaları temsilen 3 üyenin tutanağa imza atmadığını tespitini yapmış ve daha sonra, "Kamu görevlilerini temsilen toplantıya katılan üyelerden yalnız üçünün, mutabakat metnini bazı konulara ilişkin şerh koyarak imzalanmaları geniş bir mutabakatın varlığını ortadan kaldırmamaktadır" değerlendirmesini yaparak KESK'in başvurusunu reddetmişti.

MEMURLARI TEMSİL EDEBİLECEK BİR MUTABAK YOKTUR

Yukarıdaki açıklamalardan görüleceği üzere, hukuki düzlemde ortada bir mutabakat metni yoktur. Bu anlamda Memur-Sen'in imza attığı metni mutabakat metni olarak adlandırmak bize göre mümkün görünmemektedir. Zira çok açık bir şekilde ortadadırki; 14 kişilik temsilciden sadece 3 üyenin imza koyduğu bir metin, tüm memurları bağlacak nitelikte bir mutabakat metni olamaz.

Memur-Sen ve Hükümet adına görüşmelere katılan Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan metnin, bu nedenlerden dolayı, bir tutanak olarak adlandırılması daha uygun olup, değerlendirmelerinde buna göre yapılması daha doğru olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber