Memurlara da gün hesabı üzerinden emekli ikramiyesi

Bugün bazı sitelerde, SGK'nın memurlara da ay ve gün hesabı üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi için çalışma yaptığı belirtilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Haziran 2016 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlara da gün hesabı üzerinden emekli ikramiyesi

Bilindiği üzere memurlara, 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesindeki hüküm gereğince memurlara her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilmektedir.

Memurlar bu yönüyle işçilerin kıdem tazminatından farklı bir işleme tabi tutulmaktadır. İşçiler gün ve ay hesabı üzerinden kıdem tazminatı alabilmektedir.

Bu hüküm, memurlara emeklilik ikramiyelerinin her tam hizmet yıllarına karşılık verileceğini belirler.

Haberde yer aldığı şekilde SGK'nın küsuratlı ay ve günlere emekli ikramiyesi ödemesi yönünde bir yetkisi bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesinin kararı da 30 hizmet yıl sınırlamasını kaldırmayla sınırlıdır. Anayasa Mahkemesi kararı küsuratlı ay ve günlere de ikramiye ödenmesi yönüyle bir karar vermediği gibi Anayasa Mahkemesi sadece başvuru ile sınırlı olarak karar vermeyle yetkilidir.

Ancak, Kanunun 89 uncu maddesinde yapılacak bir değişiklik ile ay ve gün küsuratlarına da ikramiye verilmesi sağlanabilir. İşçi ile eşitlik olarak sadece gün hesabı olur, ödenen tutarda bir değişiklik olmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber