Alman parlamentosu 1915 olayları için 'soykırım' dedi

Alman parlamentosu, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onayladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2016 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alman parlamentosu 1915 olayları için 'soykırım' dedi

1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren tasarıya hem iktidardaki Hristiyan Birlik Partileri hem de muhalefetteki Yeşiller Partisi destek verdi. Parlamentodaki oylamada sadece bir milletvekili tasarının aleyhine oy kullandı, bir milletvekili de çekimser kaldı.

Karar metni "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlığını taşıyor. Yani sadece Ermenilere değil, Hristiyan azınlıklara da 'soykırım uygulandığı' iddia ediliyor. Metinde, Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi Hristiyan azınlıkların da etkilendiği iddiasına yer veriliyor.

Tasarı geçtiğimiz yıl da gündeme gelmiş ancak parlamentoda oylanmadan komisyona havale edilmişti.

Ankara: İlişkiler zedelenir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün önce yaptığı açıklamada, tasarının kabul edilmesi halinde iki ülke arasındaki diplomatik, siyasi ve askeri ilişkilerin zedeleneceğini söylemişti. Uganda ziyareti öncesi konuşan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le de konuyu telefonda görüştüğünü ve kendisinin "Elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" dediğini aktarmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmesi halinde ilişkilerin zedeleneceğini söylemişti. Bununla birlikte Yıldırım, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasının bu durumdan etkilenmeyeceğini belirtmişti.

Almanya'daki Türklerden protesto

Almanya'daki Türkler de, Federal Meclis tarafından 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların gündeme alınmasını protesto ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu'nun düzenlediği gösteri için başkent Berlin'de Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde toplanan kalabalık; Türk, Alman ve Azerbaycan bayrakları taşıdı.

Burada kurulan sahneye "Soykırım yalanına hayır-Nefrete karşı, dayanışma için" ve "Federal Meclis yetkili değil, parlamentolar mahkeme değil" pankartları asıldı.

Meydanı dolduranlar, Filistinli bir grubun seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekti.

Ülke genelinden katılımın olduğu protesto gösterisinde konuşmalar yapılıyor. Ardından da şarkıcı ve eski AK Parti Milletvekili Uğur Işılak konser verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber