'Almanya Türkiye ilişkileri ciddi şekilde etkilenecek'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak niteleyen kararının, Türkiye Almanya ilişkilerini ciddimanada etkileyecek bir karar olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2016 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Almanya Türkiye ilişkileri ciddi şekilde etkilenecek'

Nairobi'de Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısında Alman Parlamentosu'nun kararıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

"Başbakan Yıldırım ile az önce konuştum, ortak kanaatimizilk adım olarak büyükelçiyi istişareler için Türkiye'yeçağırmak.. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağızve nasıl adım atarız bunları konuşacağız.. Ardından asıl atmamızgereken adımları atacağız.. Alman Parlamentosu'nun bu kararıAlmanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır."

MÜNBİÇ'E YÖNELİK OPERASYON

Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: 'YPG, Münbiç'te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak.' Söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz.

Erdoğan'ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:

Öncelikle Kenya'nın bağımsızlığı için bir dönüm noktası olan 1 Haziran 1963 için Kenya halkına tebriklerimi sunuyorum. Kenya bölgesinin istikrar ve refahı için faaliyet gösteren, bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha ileriye götürmek istiyoruz. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu bakımdan tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz pek çok konu var. Bunları ikili ve heyetler arası görüşmelerde ele aldık. Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati bir öneme sahiptir. Son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla birlikte Somali'yi kalkındırmaya yönelik katkı yapıyoruz. 35 yıldır terör örgütü ile bir mücadele içindeyiz. Yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybetmiş vaziyetteyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanında olacağız. İşbirliğimizi ilerletmeye hazırız. 3 milyon Suriye ve Iraklı mülteciye kapılarını açan Türkiye, Kenya'nın sorunlarını en iyi anlayabilecek bir konumdadır.

Gelin Suriye'nin kuzeyinde terörden arındırılmış bir bölge kuralım. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Çünkü bu insanların korkudan sıyrılması lazım. Bu insanları artık çadırlardan kurtaralım, şu kamplardan, Ege ve Akdeniz'de boğulmaktan kurtulalım. Kıbrıs'ı ikiye böldünüz. Yeşil Hat ilan ettiniz, Meksika - ABD arasında hat ilan ettiniz. Orada nasıl yapıyorsanız öyle yaparız. Dert başka. Bu dünyada adalet 5-10 ülkeye değil herkese lazım.

İkili ticaret hacmimiz 144 milyon dolar. Tabii bu rakam çok küçük. Sayın Başkan'a bir teklifte bulundum. Önümüze bir hedef koyalım. En kısa zamanda bunu 1 milyar dolara çıkaralım. Potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. 135 iş adamı ile geldik. Sektörel bazda görüşmelerini yapıyorlar. Biz önlerini açacağız, onlar da yürüyecekler. Bizde güzel bir söz var. Hayırlı işlerde acele etmeyin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber